Lumea la zi

Corb la corb nu-și scoate ochii! Viktor Orban i-a înghețat lui Putin active de doar 3.000 de euro

Putin, Orban, Sursă foto: Revista 22
Sursă foto: Revista 22

După ce Federația Rusă a declanșat „operațiunea specială” (conflict militar) din Ucraina, statele Uniunii Europene au decis să impună sancțiuni „regimului Putin”. Astfel, UE, conform datelor oficiale, a decis să înghețe active rusești în valoare de 14,5 miliarde de euro de la data de 24 februarie 2022, ziua în care a început războiul din Ucraina.

Potrivit celor spuse de comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, într-un interviu acordat televiziunii franceze lci, această sumă a fost asigurată în proporție de 90% de 6 state UE (Franţa „cu puţin peste un miliard de euro” în active, Belgia 3,5 miliarde de euro, Germania, Luxemburg, Irlanda şi Austria)

„Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele”, a subliniat comisarul european, Reynders.

Însă, nu toate țările s-au aliniat acestor politici anti-rusești stabilite la nivel european. Ungaria, spre exemplu, țară care s-a declarat în mai multe rânduri de partea Federației Ruse conduse de Putin, a decis să blocheze Rusiei active în valoare de doar 3000 de euro, scrie Mediafax.

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei, deoarece „putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a mai declarat Didier Reynders.

Ungaria, pe placul liderilor de la Kremlin

Dmitri Peskov, o voce importantă din cadrul Kremlinului, a lăudat „pozițiile suverane” pe care Ungaria le-a luat în cadrul Uniunii Europene. Astfel, într-un dialog cu mai mulți reporteri ruși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mărturisit că Rusia va urmări cu interes ce se întâmplă în țara „prietenului” Viktor Orban, mai ales după ce liderii Comisiei Europene au sugerat  să nu aloce 65% din fonduri (7,5 miliarde de euro) Ungariei, din cauza problemelor cu statul de drept din această țară.

„Ungaria rămâne membră a UE, [și] uneori există dezacorduri. În afară de asta, decizia ar trebui privită în contextul dinamicii situației în cauză. Pentru că se elaborează un plan de reglementare (sau o soluție). Ungaria adoptă o poziție independentă în multe chestiuni, o salutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ca un răspuns acordat Comisiei Europene, autoritățile de la Budapesta au transmis că vor crea o autoritate anti-corupție în cel mai scurt timp posibil.

„Guvernul fie a acceptat solicitările Comisiei Europene, fie, în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis satisfăcător pentru ambele părți. În cadrul ședinței de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat”, a precizat un oficial din cadrul Guvernului maghiar.

Acesta a mai adăugat că Executivul lui Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă prin intermediul unui proces accelerat.