Infofinanciar > Lumea la zi > Viena și-a reluat în forță importurile de gaze din Rusia. Dependența Austriei de gazoductele Moscovei a ajuns la 71%
Lumea la zi

Viena și-a reluat în forță importurile de gaze din Rusia. Dependența Austriei de gazoductele Moscovei a ajuns la 71%

Gazoduct, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Importurile de gaze rusești în Austria se apropie de cotele de piață atinse în perioada dinaintea declanșării războiului din Ucraina. Gazprom livrează din nou cantitățile maxime contractate de guvernul de la Viena, în timp ce cantitățile furnizate către Germania și Italia scad. Creșterea survine la doar o lună după ce Ministerul austriac al Energiei își proclamase reducerea dependenței de Moscova.

În urmă cu un an, înaintea declanșării invaziei din Ucraina, puține țări europene se bazau la fel de mult pe gazul din Rusia ca Austria. La acel moment, aproximativ 80% din întregul său consum intern proveneau din est. Acest lucru s-a datorat în parte acordurilor de gaze pe care Viena le-a încheiat cu Uniunea Sovietică în schimbul neutralității și nealinierii continue a Austriei, începând cu anii 1960.

„Am revenit temporar la 100% [livrări de gaze de la Gazprom] în acest moment, dar am avut și valori de 30% și mai mici în trecut”, a explicat Reinhard Florey, director financiar la OMV, marele concern energetic austriac.

71% din importurile de gaz ale Austriei provin din Rusia

Revenirea la resursele de gazul rusesc este deja vizibilă în datele din decembrie 2022.

În ultima lună a anului trecut, în timp ce importurile globale de gaze au fost mai mici decât în anii precedenți, gazul rusesc a reprezentat 71% din totalul rezervelor în Austria, potrivit datelor ENTSOG și ale autorității austriece de reglementare, E-Control.

Săptămâna trecută ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a făcut apel la conaționalii săi, solicitându-le să continue să economisească energie.

„Nu am ieșit încă din impas”, a spus ministrul Energiei, care și-a justificat apelul prin faptul că economisirea gazului ar asigura că depozitele sunt pline pentru iarna viitoare. La finalul săptămânii trecute, depozitele de gaz din Austria erau pline în proporție de 74,87%, conform datelor euractiv.com.

În noiembrie, Viena susținea că și-a redus dependența

Reluarea importurilor masive de gaz din Rusia de către Austria survine la scurt timp după ce ministrul Gewessler proclama pe Twitter că țara sa a reușit să își reducă cu succes dependența de gazoductele Moscovei.

În septembrie anul trecut, ponderea Rusiei în totalul livrărilor de gaze către Austria ajunsese la 21%, față de 79%, cât reprezenta în februarie 2022. În noiembrie, Ministerul austriac al Energiei a postat pe rețelele sociale un grafic care arăta că importurile de gaze din alte țări crescuseră semnificativ, Norvegia devenind un important furnizor alternativ. La acel moment, rezervele de gaze ale Austriei erau pline în proporție de 95,53%.

„Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au ajutat – furnizorilor de energie care au lucrat pentru a găsi noi țări de aprovizionare și tuturor oamenilor care au reușit să economisească energie acasă. (…) Un lucru este clar: nu am ajuns încă la capătul drumului. Vom fi cu adevărat liberi doar atunci când ne vom putea lipsi complet de gazul rusesc. Lucrăm la acest lucru în fiecare zi, la viteză maximă”, a transmis în noiembrie ministerul Energiei pe Twitter.