Infofinanciar > Lumea la zi > Moldovenii ar putea plăti sume uriașe pentru gazul lui Putin. Gazprom nu a dezvăluit cum se va calcula prețul
Lumea la zi

Moldovenii ar putea plăti sume uriașe pentru gazul lui Putin. Gazprom nu a dezvăluit cum se va calcula prețul

Gazprom - sursa foto - antena3.ro
sursa foto: antena3.ro

În conformitate cu termenii contractului dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz” pentru furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova, pentru calcularea prețului contractual al gazelor naturale se utilizează conceptul de „preț de bază”. Acest preț este calculat anual, utilizând datele efective ale vânzărilor de gaze naturale ale SAP „Gazprom” către țările din afara Comunităților Statelor Independente  pentru lunile aprilie-decembrie ale anului precedent.

Potrivit contractului dintre cele două entități, „prețul de bază” este calculat în prima lună de furnizare a anului curent.

Prețul poate ajunge la 1230 dolari/ metru cub de gaz

Reprezentanții companiei Moldovagaz au transmis un mesaj, potrivit căruia „Până la moment, SAP „Gazprom” nu a expediat oficial SA „Moldovagaz” datele inițiale pentru determinarea prețului al contractului pentru ianuarie 2023”, se mai arată în mesajul companiei.

Potrivit președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, costul estimativ al metanului pentru luna ianuarie este de 1230 de dolari pe mia de metri cubi.

Chișinăul a încetat să mai cumpere gaz de la Gazprom de la începutul lunii decembrie. În comparație cu prețul de 231 de euro pe piața OPCOM din România în luna noiembrie, cantitatea zilnică de 5,7 milioane de metri cubi a fost mutată în zona din stânga Nistrului în schimbul furnizării de energie la un cost de 73 de dolari MW, potrivit bani.md.

Estimările sunt incerte

Necunoașterea prețului gazului pentru anul 2023 a fost scoasă la iveală inițial de fostul vicepreședinte al Parlamentului moldovean, Alexandr Slusari, care susține că cifra de 1230 de dolari este incertă.

„Pentru mine cifra anunțată de Vadim Ceban nu este clară. Este prea mare, comparativ cu evoluția prețurilor bursiere. În noiembrie am avut prețul de la Gazprom la 815 de dolari pentru mia metri cubi. În decembrie, această sumă era de 785 de dolari.”, a declarat acesta.

Sulsari susține că această estimare de preț este una nejustificată „Nu înțeleg ce s-a schimbat timp de o lună și de ce acest preț s-a majorat așa de brusc, tocmai cu 57%. Conform contractului cu Gazprom, pentru primul și al patrulea trimestru, 30% din preț este raportat la prețul gazului la hub-ul din Olanda în ultima zi a lunii anterioare de livrare. Alte 70% din prețul de iarnă sunt formate din prețurile Platz al unui mix de produse petroliere, precum benzină, motorină, păcură, calculate la distanță de nouă luni.În noiembrie 2022, prețul mediu bursier, TTF Olanda, a fost 1262 dolari pentru mia metri cubi, pentru decembrie nu avem încă cifra exactă, dar văzând evoluția prețurilor bursiere, nu cred că acest preț mediu este mai mare decât 1200 de dolari.”, a notat el, potrivit HotNews.ro.