Lumea la zi

VIDEO Paza de coastă a Greciei trage focuri de armă asupra unui vas comercial turcesc! Erdogan cere o anchetă

Paza de coastă sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Cargoul „Anatolian” a fost atacat cu focuri de armă în apele internaționale, în largul insulei turcești Bozcaada. Incidentul a fost filmat de către membrii echipajului. Potrivit rapoartelor turcești, cea care ar fi deschis focul ar fi fost paza de coastă greacă în timp ce vasul se afla în apele internaționale ale Mării Egee.

Potrivit Berliner-Zeitung.de, care citează televiziunea turcă, TRT, rapoartele turcești susțin că paza de coastă greacă a deschis foc de hărțuire împotriva unei nave de marfă în Marea Egee. Potrivit raportului, nava „Anatolian” a fost atacată în apele internaționale la 11 mile marine în largul insulei turcești Bozcaada. Cele două nave grecești implicate au încălcat astfel dreptul internațional.

Potrivit TRT, navele grecești au plecat când paza de coastă turcă a ajuns la locul incidentului. Radiodifuzorul a publicat imagini care ar fi arătat bombardamentele. Acestea nu au putut fi verificate în mod independent.

Paza de coastă turcă escorta nava „Anatolian”, care arborează pavilionul Comorelor. Parchetul local a deschis o anchetă în legătură cu incidentul, a precizat agenția de presă Anadolu. La bordul navei se aflau 18 membri ai echipajului, inclusiv din Turcia, Egipt, Somalia și Azerbaidjan.

Relațiile dintre două țări sunt departe de a se detensiona

Relațiile dintre cei doi parteneri NATO, Grecia și Turcia, sunt la un nivel scăzut din cauza unei serii de conflicte. Cele două țări se acuză reciproc de încălcarea spațiului aerian. Turcia este, de asemenea, supărată pe militarizarea insulelor grecești din estul Mării Egee. În plus, există dispute recurente cu privire la forajul turcesc de gaze naturale în Marea Mediterană.

Acum câteva zile, președintele turc Recep Tayip Erdogan a declarat: „Grecia, întoarce-te în istorie, dacă mergi mai departe preţul plătit va fi unul ridicat. Avem o singură propoziţie pentru Grecia. Nu uita Izmirul. Nu ne interezează ce aţi ocupat în insule, atunci când va veni timpul, vom face ceea ce trebuie. Ştiţi că spunem că am putea veni, pe neașteptate, într-o noapte”.

Declarațiile președintelui turc au fost analizate de către expertul în terorism şi securitate, Coşkun Başbuğ, care a declarat: „Statele Unite doresc ca răspunsul la provocările Greciei să fie dat printr-un atac. Vor ca prin conflictul armat care s-ar declanşa în urma acestui atac să ridice Europa în picioare. Astfel, şi prin declaraţiile Greciei care ar da dreptate afirmaţiilor Turciei, vor să creeze un front împotriva Turciei”.