Infofinanciar > Lumea la zi > VIDEO: Merg elitele din Rusia la război? Fiul lui Peskov, prins în fapt
Lumea la zi

VIDEO: Merg elitele din Rusia la război? Fiul lui Peskov, prins în fapt

Vladimir Putin și Dmitri Peskov - sursa foto - gandul.ro
sursa foto: gandul.ro

În cadrul unei emisiuni de pe canalului de YouTube „Popular Politics”, Dmitri Nizovtsev, gazda talk-show-lui, l-a sunat în direct pe Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretinzând că este recrutor militar. Răspunsul acestuia era de așteptat, iar la scurt timp s-a răspândit rapid pe site-urile de socializare.

Decizia președintelui Vladimir Putin legată de mobilizarea parțială a iscat o stare de tensiune puternică pe teritoriul Rusiei, iar bărbaților le este îngrădit dreptul de a ieși din țară, urmând să fie aduși la recrutare. În timpul emisiunii „Popular Politics”, Nikolai Peskov a fost sunat în direct și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical la ora 10:00 a doua zi, pentru recrutarea obligatorie. Peskov a refuzat vehement, anunță publicația Ukrainska Pravda.

„Dacă Putin îmi spune să merg acolo, atunci voi merge”

Răspunsul lui Nikolai Peskov: „Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am. Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil să fiu acolo – vorbesc despre anumite nuanțe politice.”

Întrebat dacă „Sunteți de acord să vă oferiți voluntar pentru front?”, acesta a răspuns „Nu, nu bifați căsuța aceea pentru mine”, a spus Nikolai Peskov. El a adăugat: „Sunt gata să plec, dar nu la cererea dumneavoastră: dacă Vladimir Vladimirovici (Putin n.r.) îmi spune să merg acolo, atunci voi merge”.

În urma discursului lui Vladimir Putin, rușii au început să caute în mod activ cum să părăsească țara și cum să amâne serviciul militar. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul speculațiilor privind viitoarea mobilizare în Federația Rusă și a pregătirilor pentru referendumuri ilegale în teritoriile ocupate ale Ucrainei din regiunea Donbas.

Tensiuni puternice pe teritoriul Rusiei

Potrivit lui Putin, doar acei cetățeni ruși care se află în rezervă vor fi supuși la recrutare și vor avea parte de antrenament suplimentar pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina. Potrivit decretului, mobilizarea este efectivă imediat, începând din 21 septembrie.

Declarațiile oficialităților ruse au stârnit de asemenea o serie de proteste pe teritoriul țării. Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup de apărare a drepturilor omului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, peste 1.311 persoane au fost reținute până la miezul nopții. Cifrele includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia, arată Reuters. Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest din Rusia.