Lumea la zi

Dailymail: Epidemia de COVID recidivează în China! În orașul Guangzhou, numărul cazurilor zilnice a depășit pragul de 5000 de infectări

newyorktimes.com
FOTO:newyorktimes.com

Protestatarii din orașul Guangzhou, din sudul Chinei, s-au luptat cu lucrătorii din domeniul sănătății echipați cu combinezoane de protecție, au distrus centrele de testare Covid și au răsturnat mașini de poliție în timpul protestelor violente de aseară împotriva blocajului. Într-o manifestare rară de furie publică față de blocajele localizate, mulțimi uriașe de oameni au spart barierele Covid și au mărșăluit pe străzile din Guangzhou.

Dintre toate focarele recente din China, Guangzhou, un oraș cu 15 milioane de locuitori, are cel mai mare număr de cazuri, noile infecții zilnice cu COVID-19 depășind pentru prima dată 5.000 și alimentând speculațiile că blocajele localizate s-ar putea extinde.

Haos pe străzile din Haizhu regiunea Guangzhou din cauza restrcițiilor COVID

Videoclipurile postate și distribuite pe scară largă pe Twitter au arătat scene haotice în districtul Haizhu din Guangzhou, luni seara târziu, în timp ce oamenii se îmbrânceau pe străzi și se luptau cu lucrătorii din domeniul sănătății îmbrăcați în costume albe de protecție.

Imaginile arată o mulțime uriașă de protestatari care dărâmă barierele Covid și centrele de testare. Un bărbat este văzut în timp ce distruge foișoarele de la un centru de testare improvizat și încercând să lovească cu piciorul lucrătorii medicali Covid care stăteau la coadă.

O altă înregistrare video pare să arate lucrători din domeniul sănătății îmbrăcați în costume de protecție care îi electrocutează pe unii protestatari care s-au apropiat de ei. Un protestatar poate fi văzut cum este imobilizat la pământ de un lucrător din domeniul sănătății, care își apasă piciorul pe gâtul bărbatului.

Scenele uimitoare arată un grup uriaș de oameni sfidând oficialii și dărâmând zidurile roșii temporare care fuseseră instalate pentru a ajuta la testarea zilnică a localnicilor.

Imaginile arată, de asemenea, un grup de protestatari furioși care lucrează împreună pentru a răsturna o mașină de poliție luni seară, pe măsură ce crește resentimentul față de politica chineză „zero-Covid”.

Protestatarii și-au îndreptat furia asupra mașinilor de poliție

O altă înregistrare video arată cum locuitorii din oraș au blocat accesul polițiștilor și al oficialilor care se potriveau cu substanțe periculoase, baricadând o poartă de oțel. Protestatarii au fost văzuți aruncând cu obiecte în oficialii care au început să scuture poarta într-o încercare eșuată de a o deschide.

Mai multe hashtag-uri legate de subiectul „revoltelor” din zonă au fost șterse de pe Weibo, rețeaua chineză de tip Twitter, până marți dimineață. Twitter este blocat în China.

Marți, autoritățile au raportat 17.772 de noi infecții locale cu Covid-19 pentru 14 noiembrie, în creștere față de 16.072 cu o zi mai devreme și cele mai multe din aprilie, chiar și în condițiile în care multe orașe au redus testele de rutină după ce autoritățile au anunțat săptămâna trecută măsuri menite să atenueze impactul restricțiilor severe ale coronavirusului, potrivit dailymail.co.uk.

În capitala Beijing, noile infecții au atins un nivel record de 462 pentru ziua de luni, în creștere de la 407 cu o zi înainte. Marile orașe, inclusiv Chongqing și Zhengzhou, au fost printre cele mai afectate.

Cu toate acestea, China se străduiește să limiteze pagubele politicii sale de zero-COVID la aproape trei ani de la declanșarea epidemiei, în condițiile în care ultimul dintr-o serie de rapoarte economice sumbre a arătat că vânzările cu amănuntul au scăzut în octombrie, iar producția fabricilor a crescut mai lent decât se aștepta.

Mai multe hashtag-uri legate de subiectul „revoltelor” din zonă au fost șterse de pe Weibo, rețeaua chineză de tip Twitter, până marți dimineață. Twitter este blocat în China.

În capitala Beijing, noile infecții au atins un nivel record de 462 pentru ziua de luni

Marți, autoritățile au raportat 17.772 de noi infecții locale cu Covid-19 pentru 14 noiembrie, în creștere față de 16.072 cu o zi mai devreme și cele mai multe din aprilie, chiar și în condițiile în care multe orașe au redus testele de rutină după ce autoritățile au anunțat săptămâna trecută măsuri menite să atenueze impactul restricțiilor severe ale coronavirusului.

În capitala Beijing, noile infecții au atins un nivel record de 462 pentru ziua de luni, în creștere de la 407 cu o zi înainte. Marile orașe, inclusiv Chongqing și Zhengzhou, au fost printre cele mai afectate.

În timp ce mulți locuitori și-au exprimat un optimism rezervat după anunțul de vineri că unele dintre politicile stricte COVID vor fi relaxate, săptămâna aceasta au crescut îngrijorările legate de agravarea focarelor și a existat confuzie în timp ce unele orașe au oprit sau ajustat testele regulate. Scenele de luni seară din Guangzhou au fost cea mai recentă manifestare de frustrare față de restricțiile COVID, care au declanșat închideri frecvente și carantine forțate în cadrul unei politici despre care China susține că salvează vieți.

Luna trecută, un focar de COVID la o uzină Foxconn din Zhengzhou a provocat haos, iar mulți muncitori au fugit, inclusiv escaladând garduri, ceea ce a împiedicat producția. În Guangzhou, unde locuiesc aproape 19 milioane de oameni, numărul în creștere al cazurilor a alimentat speculațiile că ar putea fi extinse câteva izolări la nivel de district.

‘Curba de infectare din Guangzhou urmărește ritmul epidemiei din martie-aprilie din Shanghai, ridicând întrebarea dacă va fi declanșată o izolare la nivelul întregului oraș’, au scris analiștii JPMorgan, referindu-se la izolare de două luni din Shanghai în acest an, care a declanșat tulburări de amploare. ‘Ar deveni un punct de testare în ceea ce privește determinarea guvernului de a face presiuni pentru relaxarea măsurilor de control ale COVID’.