Infofinanciar > Lumea la zi > Ce avere are fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon? Ce a dus la arestarea acestuia
Lumea la zi

Ce avere are fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon? Ce a dus la arestarea acestuia

Dodon sursa foto Impact ro
Sursa foto: Impact.ro

În casa lui Igor Dodon de peste două milioane de lei moldovenești, care este situată în sectorul Buiucani din București au avut loc percheziții. Locuința depășește 400 de metri pătrați.

Conform celei mai recente declarații de avere făcută publică, Dodon a intrat în posesia imobilului în anul 2012. Acel an a fost unul prosper pentru fostul președinte, întrucât el a mai procurat și un teren intravilan cu valoare de peste 450.000 de lei moldovenești estimat la 109.710 lei românești.

Totuși, în declarație de avere de anul trecut nu sunt trecute și automobilele familiei Dodon.

Ce salariu primește Dodon?

Actualul politician a avut un salariu de parlamentar de peste 57.000 de lei moldovenești, aproximativ 13.896 de lei românești. Pe lângă această sumă, el a primit și un salariu de la PSRM, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, aproximativ 37.000 de lei moldovenești. În banii românești, această valută este estimată la aproximativ 9.000 de lei.

În aceeași declarație de avere este prezentat și salariul primit de la Exclusiv media SRL. Acesta este în valoare de 295.000 de lei moldovenești, estimativ 71.921 de lei românești.

Fostul președinte mai are și un credit de 1,4 milioane de lei moldovenești, aproximativ 341.320 de lei românești. Acest credit a fost contractat în 2013, iar banii urmează să fie restituiți până în 2028.

Igor Dodon este în arest

 Procurorii moldoveni au dispus marți arestarea acestuia în urma perchezițiilor de la casa lui, într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”, anunță deschide.md, citat de News.ro.

„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău. Acesta a urmat după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.

„În cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 (acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală), art.337 (trădare de Patrie) şi art.3302 (îmbogăţire ilicită)”, a anunțat Mariana Cherpec, procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG.

Percheziţiile au loc şi la sediul asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, condusă de Dodon și cofondată de organizaţia „Delovaia Rossia”, care îi are printre lideri pe Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

Cine este Igor Dodon?

Igor Dodon este un politician și economist din Republica Moldova. Acesta a fost președinte al Republicii Moldova în perioada 23 decembrie 2016 și 24 decembrie 2020. El a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2016.