Infofinanciar > Lumea la zi > Victoria lui Erdogan este și victoria lui Putin? Ce legătură este între cei doi
Lumea la zi

Victoria lui Erdogan este și victoria lui Putin? Ce legătură este între cei doi

Putin și Erdogan - sursa foto - jurnalul.ro
sursa foto - jurnalul.ro

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a învins una dintre cele mai mari provocări din cariera sa exprimată prin candidatura lui Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga, la alegerile prezidențiale. Erdoğan și-a revendicat victoria duminică, 28 mai, spunându-le susținătorilor într-un discurs: „Mulțumesc fiecărui membru al națiunii noastre pentru că mi-a încredințat responsabilitatea de a guverna această țară încă o dată pentru următorii cinci ani”, a relatat Associated Press.

În cele din urmă, el s-a impus cu aproximativ 5 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale ale agenției de stat Anadolu. Alegerile din Turcia au fost caracterizate de o prezență ridicată la vot, dar au dus și la numeroase semne de întrebare privind corectitudinea sistemului electoral turc.

Erdoğan, relații diplomatice strânse cu Vladimir Putin

Victoria lui Erdoğan este văzută ca o veste bună pentru Putin, ale cărui relații cu mulți lideri mondiali s-au tensionat după ce a lansat invazia Ucrainei în februarie anul trecut. Multe guverne au considerat „operațiunea militară specială” ca fiind lipsită de justificare și o încălcare a normelor internaționale, ceea ce a dus la reacții rapide și la sancțiuni economice împotriva Moscovei. Cu toate acestea, Turcia și-a asumat un rol important în conflict, servind adesea drept mediator între Kiev și Moscova. Erdoğan însuși a mers pe o linie fină între susținerea Ucrainei, menținând în același timp relații diplomatice strânse cu Rusia. Ambele țări se află de-a lungul Mării Negre, astfel încât menținerea unor legături economice puternice a rămas o prioritate pentru ambele guverne

Victoria lui Erdoğan garantează probabil o continuare a status quo-ului. Cu toate acestea, Erdoğan a condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „inacceptabilă”, exprimându-și totodată criticile față de răspunsul Occidentului la acest război. El a rezistat să meargă la fel de departe ca alte țări europene în ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Rusiei, dar Guvernul turc a furnizat, de asemenea, drone armatei ucrainene. În special, acțiunile Turciei în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au aliniat cu interesele Rusiei. Turcia a blocat anterior ofertele Suediei și Finlandei de a adera la NATO, ceea ce ar aduce alianța mai aproape de teritoriul lui Putin. Liderul rus s-a opus, de asemenea, extinderii NATO, o chestiune care a stârnit tensiuni cu Occidentul.

A rămas neclar cum s-ar fi schimbat abordarea diplomației turcești dacă Kilicdaroglu ar fi câștigat. Experții au sugerat că Kilicdaroglu ar fi putut menține statutul de mediator al Turciei în ceea ce privește războiul. Cu toate acestea, contracandidatul lui Erdoğan a declarat că intenționează să stabilească relații mai puternice cu Occidentul și și-a exprimat sprijinul pentru candidatura Suediei la NATO.

Rusia, implicare la nivelul alegerilor din Turcia

Putin l-a felicitat pe Erdoğan pentru victorie, scriind într-o declarație că apreciază „contribuția personală a președintelui turc la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce, la cooperarea reciproc avantajoasă în diverse domenii”. „Câștigarea alegerilor a fost un rezultat firesc al muncii dvs. dezinteresate în calitate de șef al Republicii Turcia, o dovadă a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de consolidare a suveranității statului și a urmăririi unei politici externe independente”, a scris liderul rus.

Erdoğan și-a promovat anterior relația cu Putin în timpul candidaturii sale la realegere. „Nu suntem în punctul în care să impunem sancțiuni Rusiei, așa cum au făcut occidentalii. Nu suntem legați de sancțiunile Occidentului. Suntem un stat puternic și avem o relație pozitivă cu Rusia”, a declarat Erdoğan pentru CNN la începutul acestei luni. Kilicdaroglu și-a ascuțit tonul împotriva Rusiei în săptămânile care au precedat alegerile, acuzând Moscova pentru presupusele interferențe electorale menite să sprijine campania lui Erdoğan. „Dragi prieteni ruși. Voi sunteți în spatele montajelor, conspirațiilor, falsurilor profunde și înregistrărilor care au fost expuse ieri în această țară. Dacă vreți prietenia noastră după 15 mai, luați mâinile de pe statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei „, a scris Kilicdaroglu pe Twitter la începutul acestei luni, conform Newsweek .