Lumea la zi

Vești proaste pentru români! Iohannis anunță încă o impozitare a câștigurilor

Salariu Sursa foto Radio Impuls
sursa foto: Radio Impuls

Miercuri s-a promulgat de către Klaus Iohannis actul normativ care modifică Codul Fiscal, în sensul neimpozitării contribuției la pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor.

Potrivit legii promulgate de Iohannis, reprezintă venituri din pensii drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative şi ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaţionale. Legea prevede că venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuţii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

Plăți eșalonate

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii, potrivit RomâniaTv.

Venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 şi ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Impozitul pe jocurile de noroc

Împătimiţii jocurilor de noroc vor trebui să dea mai mulţi bani statului atunci când câştigă. În urma unui amendament adoptat în cadrul comisiei de buget de la Senat orice câştig de peste o mie de lei va fi impozitat cu 40%. În varianta iniţială, taxarea se aplica de la peste 66.000 de lei în sus. În plus, şi din sumele mai mici de o mie de lei vor fi reţinute trei procente.

Taxarea veniturilor obținute din jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri va fi majorată ca urmare a reducerii plafonului de venit neimpozabil. Senatorii au scăzut plafonul de câștig de la care se aplică impozitul de 40%, astfel că orice câștig de peste 1.000 de lei va fi impozitat cu acest procent.