Info

Anunț de ultimă oră despre pensii! Iohannis a promulgat legea, intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024

Klaus Iohannis, Sursă foto: CaleaEuropeană
Sursă foto: CaleaEuropeană

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri actul normativ prin care s-au operat modificări Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Aceste amendamente au fost efectuate în sensul neimpozitării contribuţiei la pilonul II de pensii, ci doar a câştigurilor. Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu anul 2024 (1 ianuarie 2024).

În esență, actul normativ reglementează valoarea venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăţi din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum şi segmentul pensiilor ocupaţionale.

Legea spune că veniturile din pensii sunt drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative şi ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaţionale.

De asemenea, venitul impozabil lunar din pensii va fi rezultat prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuţii sociale obligatorii.

Plățile unice și eșalonate

Venitul impozabil pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora va fi constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil, scriu cei de la Agerpres.

De cealaltă parte, în privința sumelor primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil va fi construit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Ce se întâmplă în cazul fondurilor facultative

Venitul impozabil, pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu Legea 204/2006 şi Legea 1/2020, este construit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

De partea cealaltă, pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 şi ale Legii 1/2020, venitul impozabil va fi realizat din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.