Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru români! Criza prețurilor la energie nu se apropie încă de final
Info

Vești proaste pentru români! Criza prețurilor la energie nu se apropie încă de final

playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

În România, cea mai mare speranță a plătitorilor de facturi este aceea că energia va scădea la valorile dinaintea crizei declanșată de războiul din Ucraina. Însă experții sunt de părere că e prea devreme pentru astfel de așteptări. OPCOM, care ține de Transelectrica, a afișat valori negative ale prețurilor la energie, fapt care i-a făcut pe români să se aștepte la o scădere vertiginoasă, deși realitatea se va dovedi, cel mai probabil, a fi alta.

Răzvan Nicolescu, care a fost propus ministru al Energiei în 2014 și a condus Agenția Europeană de Reglementare în Energie între 2014 și 2016, a făcut declarații care cu siguranță vor reduce din optimismul consumatorilor români. „Nu vă luați după ce s-a întâmplat pe OPCOM zilele trecute cu prețuri negative, pentru că este o chestiune de moment. Prețurile sunt mari și vor rămâne mari în raport cu ce a fost în urmă cu câțiva ani și vor fi probabil în jurul a 100 euro/MWh”, a spus expertul în energie.

Evoluția prețurilor la nivel european

Situația OPCOM este motivată de faptul că oferta a depășit mult cererea, asta deoarece se folosesc din ce în ce mai multe regenerabile în spațiul românesc. Acestea reușesc adesea să acopere întregul necesar de energie la nivel național. Statisticile arată că, de când a izbucnit criza energetică, românii consumă mult mai puțin decât o făceau înainte, în special atunci când vine vorba de curent electric. Conform datelor deținute de Daily Business, consumul clienților casnici a scăzut cu 5%, iar al celor non-casnici, cu 8%.

Energia verde, deși capabilă în anumite situații să acopere necesarul nostru energetic, este volatilă, întucât ea depinde de fenomenele naturale. Astfel, zilele însorite, cu vânt puternic și cu un debit crescut al Dunării sunt cele mai propice alimentării cu energie regenerabilă.

Sfârșitul plafonării prețurilor la energie?

Deocamdată, nu s-a discutat nimic oficial despre o încheiere a plafonării prețurilor la nivel european. Furnizorul de origine italiană Enel a transmis clienților casnici și non-casnici din România că va continua să mențină costurile la energie sub un plafon până în anul 2025. Pe de altă parte, Comisia Europeană a spus, cu titlu de recomandare, că ajutoarele din domeniul energiei ar trebui să fie eliminate până la finalul anului 2023 de către statele membre. Asta ar însemna că, în afara plafonului, cardurile de energie ale românilor ar putea să fie anulate până la finalul anului în curs.

„Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că eficiența energetică nu are nimic de-a face cu ce trăiau părinții noștri pe vremea lui Ceaușescu, când se raționaliza consumul de energie. Eficiența energetică înseamnă să-ți păstrezi nivelul de confort, dar să nu risipești. Consumi mai eficient, plătești mai puțin”