Infofinanciar > Lumea la zi > Prețurile la energie electrică și gaze au doborât anul trecut recordul în țările UE. România nu face excepție
Lumea la zi

Prețurile la energie electrică și gaze au doborât anul trecut recordul în țările UE. România nu face excepție

Contor de curent, Sursă foto: Antena 3 CNN
foto: Antena 3 CNN

În a doua jumătate a anului trecut, suma medie plătită pentru 100 de kilowați-oră de energie electrică în gospodăriile din țările Uniunii Europene (UE) a doborât un record, cu 28,4 euro.

Biroul European de Statistică a publicat datele privind prețurile la energie electrică și gaze naturale consumate în gospodăriile din țările membre ale Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului trecut.

Potrivit acestor date, în timp ce țările UE au plătit 23,5 euro pentru 100 de kilowați-oră de energie electrică în a doua jumătate a anului 2021, această cifră a ajuns la 28,4 euro în a doua jumătate a anului trecut.

Ungurii, mai ieftin

Dintre țările membre UE, cea mai ieftină energie electrică a fost vândută în Ungaria. Acolo s-au plătit 10,8 euro pentru 100 de kilowați-oră de energie electrică, urmând Bulgaria cu 11,5 euro, Malta cu 12,8 euro și Olanda cu 13,5 euro.

Dintre statele membre UE, Danemarca a fost țara care a plătit cel mai mult pentru electricitate. Gospodăriile din Danemarca au plătit 58,7 euro pentru 100 de kilowați-oră la electricitate. Au urmat Belgia cu 44,9 euro, Irlanda cu 42 euro, Cehia cu 38,4 euro, Italia cu 36,4 euro, România cu 34,1 euro, Germania cu 33,6 euro și Spania cu 33,5 euro.

Iar suntem campioni la luat leapșa

Cea mai mare creștere a prețurilor la energie electrică a fost în România cu 112%, Cehia cu 97% și Danemarca cu 70%.

Cu excepția Țărilor de Jos și a Maltei, prețurile energiei electrice au crescut în toate țările membre UE comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada de referință, prețurile la energie electrică în cele două state UE menționate au scăzut din cauza unor practici precum subvențiile și plafonările de preț.

De al 1 ianuarie anul în curs

La noi, de la 1 ianuarie s-au stabilit următoarele:

Maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de catre clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv; preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către urmatoarele categorii de clienţi: clientii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplica de la data de întai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele mentionate; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplica de la data de întâi a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele menţionate; clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învaţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intâi a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele menţionate;”, arată actul normativ.

De asemenea, potrivit unui alt amendament admis, preţul va fi de „maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de catre clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh”.