Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru pensionari! Mai sunt câteva luni în care se poate cumpăra vechime în muncă
Info

Vești proaste pentru pensionari! Mai sunt câteva luni în care se poate cumpăra vechime în muncă

Bani
Sursă foto: Botoșăneanul

După ce inițiativa legislativă a fost respinsă recent în Parlament, se pare că se apropie termenul limită până la care beneficiarii de pensie pot achiziționa ani de vechime pe piața muncii. 

În prezent, legislația conform ieșirii la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani pe piața muncii pentru a beneficia de o pensie anticipată, sau 35 de ani peste a ieși la pensie la limită de vârstă. 

Se pune stop la achiziția de ani de muncă 

Cei care nu au vechimea necesară pe piața muncii vor mai putea achiziționa ani de vechime doar până în vara acestui an. Această modificare ar putea însă aduce după ea și modificarea perioadei minime de cotizație pentru pensie, de la 15 ani la 10 ani. 

Momentul limită pentru cumpărarea de vechime în muncă a fost setat în luna august a anului curent, potrivit OUG 163/2020. 

Astfel, vechimea poate fi cumpărată retroactiv în intervalul aferent datei la care o persoană intră pe piața muncii, până la vârsta standard de pensionare, 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Contribuția de asigurări sociale se achită după ce se încheie un contract de asigurări sociale la casele de pensii teritoriale, potrivit adresei notate pe cartea de identitate. 

Sumele mai mari, pentru astfel de achiziții de vechime pot fi achitate chiar și în rate, depinzând însă de convențiile făcute de fiecare persoană cu Casa Teritorială de pensii din zona de domiciliu. 

Cum se calculează sumele care trebuie plătite pentru vechime 

Formula de calcul lunară a contribuției la asigurările sociale este formată din venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul minim de bază brut pe țară garantat la data încheierii contractului de asigurare socială. 

În data de 1 ianuarie 2023, salariul minim brut, după majorare, atingea suma de 3.000 de lei. Astfel, fiecare persoană care dorește să achiziționeze un an de vechime plătește lunar o sumă de 750 de lei, adică 25 de procente din suma asigurată. La finalul anului, suma contribuită pentru achiziția de ani de muncă ajunge la 9.000 de lei anual.  

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020. Astfel, autoritățile vor lua în calcul numai ce s-a plătit deja, fără să ia vreo măsură coercitivă legată de partea rămasă neachitată. 

Senatorii PSD au votat împotriva inițiativei înaintate de USR pentru prelungirea cu încă trei ani a termenului până la care cetățenii români pot face achiziții de ani vechime pentru pensie, potrivit România TV.

Termenul inițial, de 31 august 2021, stabilit în anul 2020 fusese prelungit cu încă doi ani, până în vara anului acesta, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.  

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.