Infofinanciar > Info > Guvernul a bătut palma cu patronatele și sindicatele! Cu cât va crește salariul minim brut din 2023
Info

Guvernul a bătut palma cu patronatele și sindicatele! Cu cât va crește salariul minim brut din 2023

Guvern, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

În urma ședinței de joi, guvernanții s-au înțeles cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor în privința creșterii salariului minim brut la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, s-a decis ca salariul minim brut din domeniul construcţiilor să fie majorat la 4.000 lei.

„Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja”, au anunțat oficialii din Executiv.

„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a completat și premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

O nouă rundă de negocieri

Însă, pentru a stabili și celelalte detalii, cele două părți vor avea o nouă întâlnire săptămâna viitoare, scriu cei de la Antena 3 CNN. De altfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că anumite aspecte au rămas încă deschise.

„Sindicatele și patronatele au acceptat, în cadrul discuțiilor din CNT, propunerea PSD, anunțată de președintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023. Discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a transmis Budăi într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Datele Ministerului Muncii arată că 1,2 milioane de români primesc în acest moment cu salariul minim pe economie.

Ce au spus sindicaliștii

În cadrul discuțiilor de joi din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, oficialii Guvernului au fost analizat propunerile patronatelor și sindicatelor, în ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

„Așa cum am susținut și la întâlnirea precedentă a CNT, un salariu minim de 3000 lei cu 200 lei nepurtători de contribuții, în primul rând ar genera o serie de inechități persoanelor remunerate cu sume apropiate de salariul minim, dar care vor ajunge să încaseze net mai puțini bani decât cei cu salariul minim.

Soluțiile pentru a evita astfel de situații sunt pe plaje salariale mult mai largi (chiar toată masa salarială) și trebuie să fie cât mai simple. Am schimbat câteva idei, încă nu am căzut la un acord cu Guvernul care sunt acestea”, a precizat Adelina Dabu, șefa de Afaceri Publice a Confederației Patronale Concordia, într-un interviu acordat celor de la Hotnews.ro.