Infofinanciar > Info > Ne așteaptă noi scumpiri? Senatorii au votat majorarea impozitelor pentru locuințe
Info

Ne așteaptă noi scumpiri? Senatorii au votat majorarea impozitelor pentru locuințe

Impozit locuinta sursa foto playtech
sursa foto playtech

Revizuirile la Ordonanța 16/2022, care prevede majorarea cu până la 50% grila de impozitare pentru construcțiile rezidențiale private, au fost aprobate miercuri, 12 octombrie, de către senatori cu 67 de voturi pentru și 37 împotrivă. Votul senatorilor vine după ce primarii și-au exprimat opoziția față de această creștere.

Membrii coaliției PSD-PNL-UDMR au fost de acord cu un amendament prin care cota de impozit pentru proprietățile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor publice ar putea crește cu până la 50%. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Radu Oprea și trebuie subliniat că intervalul 0,08-0,2% pentru impozitele locale pe terenuri și clădiri rămâne neschimbat.

Cu cât vor crește impozitele

Radu Oprea, liderul senatorilor social-democrați a precizat că majorarea sau diminuarea impozitului pe clădiri depinde de alegerea făcută de consiliile locale. „Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a notat Oprea, potrivit HotNews.

Adrian Vascu, partener senior la Veridio și fost președinte al ANEVAR, a realizat un studiu care a sugerat că, în cazul în care ratele de impozitare ar fi schimbate – adică ar scădea – impozitul ar putea să nu crească în același ritm cu valoarea impozabilă. În plus, el susține că valoarea impozabilă se va aplica clădirii și oricărei proprietăți asociate, mai degrabă decât separat structurilor și terenurilor, așa cum s-a întâmplat în trecut.

De exemplu, un apartament din București, zona A, etaj 3, construit în 1950, cu o suprafață construită de 99,71 metri pătrați, va avea un impozit anual de 204 lei și o valoare impozabilă de 204.878 lei la 31 decembrie 2021. Dacă se menține cota de impozitare de 0,1%, valoarea impozabilă majorată, care este de aproximativ 307.317 lei, va rezulta o valoare impozabilă de 307 lei anul viitor față de 204 lei anul acesta.

Pentru o locuință din Cluj-Napoca care are o suprafață construită de 295 de metri pătrați și un teren de 800 de metri pătrați, zona C, valoarea impozabilă la 31 decembrie 2021 va fi de 479.000 de lei, iar impozitul anual va fi de 958 de lei. Dacă se menține cota de impozitare de 0,2%, noua valoare impozabilă de aproximativ 718.500 de lei va duce la o valoare de impozitare de 1.437 de lei anul viitor, față de 958 de lei în acest an.

Ce spun primarii?

Primarii care se tem că majorarea taxelor și impozitelor ar putea crea probleme cu oamenii care vor trebui să voteze la următoarele alegeri nu acceptă ajustările PSD-PNL-UDMR. În cadrul unei întâlniri cu conducerea partidului, primarii PSD și-au exprimat  nemulțumirea. La finalul întâlnirii, Marcel Ciolacu a anunțat că a fost analizată o nouă formulă de impozitare a proprietății. Primarii au fost însărcinați de Ciolacu cu responsabilitatea de a înainta o propunere la următoarea ședință.

„Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere. Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă.(…) Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament cu mărire de 50%, dar coeficientul rămânând același cu alte cuvinte era o descentralizare și fiecare primar venea și propunea dacă mărește sau nu. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.

Este demn de remarcat faptul că România este îndemnată de oficialii europeni să își ajusteze taxele pentru a reflecta valoarea de piață a proprietăților. În realitate, ajustarea fiscalității marchează o evoluție importantă pentru PNRR, fiind un jalon în cadrul programului.

Camera Deputaților, care este și forul decizional în această chestiune, va primi proiectul de aprobare a Ordonanței 16/2022 în forma revizuită de Senat.