Infofinanciar > Info > Persoanele fără contract de muncă pot beneficia de asigurări medicale! Ordonanță de urgență adoptate de Guvern
Info

Persoanele fără contract de muncă pot beneficia de asigurări medicale! Ordonanță de urgență adoptate de Guvern

Contract de muncă Sursa foto Edenred
Sursa foto Edenred

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, persoanele care nu au contract de muncă pot și ele să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat pentru a avea dreptul la concedii plătite sau la asigurări medicale.

Modificările aduse prin acest proiect de ordonanță de urgență vizează implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât fondurile alocate în acest domeniu să fie gestionate cât mai bine.

Guvernul a modificat procedura de calcul a contribuției la sănătate pentru persoanele care nu sunt salariate, asftfel că asigurarea opțională va putea fi făcută doar în limita a de trei ori salariul de bază minim brut pe țară.

Prevederile actuale stabilesc că persoanele care nu sunt salariate se pot asigura opțional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care își asigură un venit lunar ales care nu poate fi:

mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

mai mare decât valoarea de 3 ori a acestuia.

Excepție sunt persoanele care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi:

mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

mai mare decât valoarea de 12 ori a acestuia.

Asigurări opționale

Propunerea este ca toate persoanele fizice, care nu realizează venituri din salarii, să se poată asigura opțional în sistem pe bază de contract pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în limita sumei cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Codului fiscal, potrivit RomâniaTv.
Aceasta nu poate depăși valoarea de 3 ori a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

Persoanele asigurate salariate plătesc atât contribuția de asigurări sociale de sănătate, cât și contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate la venitul realizat, neavând opțiunea de a se asigura facultativ la un venit mai mare, ceea ce determină o inegalitate între valoarea indemnizațiilor de maternitate de care beneficiază marea majoritate a persoanelor asigurate salariate, față de valoarea indemnizațiilor de care beneficiază persoanele nesalariate, care se pot asigura opțional la un venit liber ales.

Potrivit actului normativ, „se impune implementarea de urgență a unui mecanism echitabil și unitar, care să înlăture inechitățile apărute în practică, să respecte principiul egalităţii între cetăţeni”.

De asemenea, „se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS și costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul stabilirii bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.