Infofinanciar > Info > Noi informații pentru românii care vor să-și cumpere vechime în muncă! Până la ce dată mai pot face acest lucru
Info

Noi informații pentru românii care vor să-și cumpere vechime în muncă! Până la ce dată mai pot face acest lucru

Bani lei românești
Sursa foto: Stirile Kanal D

Conform datelor Casei Naţionale de Pensii Publice, până la momentul actual, 23.044 de români au încheiat contracte pentru a achiziționa vechime în muncă. Suma de plată pentru un an de vechime este de 9.000 de lei, însă achizițiile nu mai pot fi făcute decât până la sfârșitul verii.

Procedura prin care se pot cumpăra anii de pensie prevede că persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pot să încheie un contract de asigurare socială pentru până la 6 ani consecutivi cu casele de pensii.

Ordonanța de Urgență 163/2020 prevede că: „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se arată în actul normativ citat.

Proiect de prelungire a termenului limită până în 2026

Persoanele care doresc să achiziționeze vechime în muncă pentru a avea acces la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată o mai pot face însă doar până în vara acestui an. Data limită prevăzută de statul român este 31 august.

Conform informațiilor existente până în acest moment, prelungirea termenului limită nu este luată în calcul de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în condițiile în care volumul cererilor de achiziție de vechime în muncă a scăzut considerabil în ultima perioadă.

Pe de altă parte, deputații USR au depus un proiect de lege pentru prelungirea termenului în care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime în muncă până în 2026. Propunerea legislativă prevede nu doar prelungirea termenului, ci și introducerea posibilității achitării sumelor aferente vechimii achiziționate în tranșe inegale. Este o măsură care se adresează cu precădere persoanelor care mai au foarte puțin până la vârsta de pensionare și au nevoie să poată realiza plata într-un interval de timp relativ scurt.

În condițiile în care, de la 1 ianuarie 2023 valoarea salariului minim brut în România este de 3.000 de lei,  cota de asigurări sociale a ajuns la 750 de lei, în creștere de la 638 de lei în 2022. Prin urmare, persoanele care doresc să cumpere un an de vechime, trebuie să plătească 9.000 de lei. Plata se poate realiza prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială, conform datelor Antena 3 CNN.

Cum se poate verifica vechimea în muncă

Începând de anul trecut, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, permițând angajaților să poată verifica online vechimea în muncă acumulată, precum și evidența plății contribuțiilor sociale de către angajator, respectiv stagiile de cotizare.

Pentru acest lucru, angajații trebuie să își creeze un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Contribuabilii activi – respectiv persoanele angajate cu contract de muncă – pot obţine online informaţii despre:

– datele din carnetele de muncă

– stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001

– informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori

– informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private

– informaţii referitoare la pensia comunitară

– informaţii referitoare la debitele din executare silită

– informaţii referitoare la fişa financiară.