Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii care stau la casă! Se oferă bani pentru renovarea gospodăriilor
Info

Vești bune pentru românii care stau la casă! Se oferă bani pentru renovarea gospodăriilor

bani dolarul american miliarde sursă foto: economedia.ro
Credit imagine: economedia.ro

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a adus o veste bună. Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 e pe cale să demareze, iar românii se vor putea înscrie pentru el la final de martie sau început de aprilie.

Cu ajutorul acestui program, românii eligibili vor putea beneficia de ajutorul Guvernului pentru a-şi instala panouri fotovoltaice. Scopul proiectului este de a creşte eficienţa energetică a gospodăriilor şi a reduce emisiile de carbon. La nivel global se iau iniţiative pentru reducerea poluării, care până în prezent a crescut galopant.

Declaraţiile Ministrului Mediului

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.
Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a afirmat Tanczos Barna, închizând o şedinţă de Guvern cu această declaraţie.

În completarea declaraţiilor sale, ministrul a vorbit despre creşterea eficienţei energetice. Acest lucru este dezirabil nu numai din perspectiva protecţiei mediului, ci şi din aceea a economiei şi a finanţării unor sectoare vulnerabile, conform romaniatv.net.

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape”, a mai spus oficialul.

Vor beneficia și ONG-urile

În continuarea declarației date anterior, Tanczos Barna a vorbit despre situația adesea precară în care se află organizațiile non-guvernamentale. Într-o decizie fără precedent, Guvernul le-ar putea veni în ajutor, finanțând instalarea de panouri fotovoltaice.

”Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.

Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a încheiat Ministrul Mediului.