Infofinanciar > Info > Mii de români sunt la un pas de concediere! Guvernul obligă o mare companie din România să ia măsuri
Info

Mii de români sunt la un pas de concediere! Guvernul obligă o mare companie din România să ia măsuri

Concedieri Sursa foto Bugetul
Sursa foto Bugetul

Se intenționează închiderea a două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia. Acest lucru trebuie realizat pentru ca România să poată primi finanțare în valoare de 700 de milioane de euro din PNRR.

În urma implementării PNRR, România va primi o sumă importantă de bani, însă acest lucru vine la pachet cu consecințe neplăcute precum concedieri. Guvernul a decis că două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia trebuie închise pentru a respecta obiectivele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru a evita pierderea a 700 de milioane de euro din fondurile PNRR.

Conform estimărilor, aproximativ 3.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi concediați sau relocați pe alte posturi, deoarece procesul de tranziție către o energie mai curată implică și restructurări.

Guvernul este hotărât să închidă

Deși oficialii de la București susțin că salariații nu vor avea de suferit, închiderea celor două grupuri energetice va duce la concedieri masive. Această decizie a fost discutată în ședința de Guvern și se pare că cele două grupuri de la Turceni și Rovinari vor fi trecute în conservare.

Conform surselor guvernamentale, Executivul va prezenta săptămâna viitoare un act oficial referitor la închiderea celor două grupuri energetice din Complexul Energetic Oltenia. Decizia urmează să intre în vigoare în maxim trei luni de la publicarea actului oficial.

„România trebuie să îţi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.

Complexul Energetic Oltenia este format din 11 grupuri energetice pe bază de cărbune, amplasate la Turceni, Rovinari și Ișalnița. În prezent, compania se află într-un proces de restructurare, care implică închiderea unor capacități de producție pentru a putea înlocui energia poluatoare cu una mai curată.

3.000 de locuri de muncă puse în pericol

Închiderea celor două grupuri fără să fie pus altceva în loc ar putea pune în pericol aproximativ 3.000 de locuri de muncă. „Un grup energetic pe cărbune în acest context al războiului din Ucraina și al unei crize energetice aduce stabilitate în sistemul energetic național”, a precizat Manu Tomescu, angajat la Termocentrala Rovinari.

„Pentru ca România să primească miliarde de euro de la UE pe durerea și strigătul nostru și noi o să rămânem pe drumuri la vârste de peste 50 de ani”, a afirmat un angajat CE Oltenia.

Aproximativ 3,2 miliarde de euro, reprezentând a doua tranșă de fonduri din PNRR, ar urma să ajungă la București. Complexul Energetic Oltenia, care este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România și are în prezent 11.000 de angajați, urmează un plan de restructurare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a înlocui treptat energia poluantă cu una mai curată.

România și-a luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a se îndrepta către o economie mai verde și mai sustenabilă. În acest sens, planul este ca până în 2032 să se înlocuiască mineritul și producția de energie din cărbune cu alte surse de energie mai puțin poluante, precum energia solară și centralele pe gaze, scrie România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.