Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii care primesc pensii din Pilonul II. Câștigul este dublu
Info

Vești bune pentru românii care primesc pensii din Pilonul II. Câștigul este dublu

Pilonul II de pensii private
sursa foto: dreamstime.com

Cu toate că anul trecut nu a fost cel mai bun an pentru românii care primesc pensii private din Pilonul II, per total, câştigul financiar obţinut de aceștia este dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute cu rata inflaţiei în ultimii 15 ani. Calculul a fost făcut de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Practic, conform informațiilor publicate recent, câştigul financiar obţinut de milioanele de români care au tot depus bani la pensii private obligatorii încă din luna mai 2008 a ajuns să fie mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de funcționare a acestora, adică timp de 15 ani, conform calculelor APAPR.

Anul 2022, extrem de dificil pentru Pilonul II

Cu toate că anul 2022, care tocmai a trecut, a reprezentat cel mai dificil an pentru Pilonul II de pensii private obligatorii, acesta este singurul an în care aceste fonduri au scăzut în cei 15 ani de activitate. Valoarea titlurilor de stat ale României, precum şi valoarea principalilor indici ai Bursei de Valori de la Bucureşti au suferit scăderi de circa 3% în 2022, după fluctuaţii semnificative în cursul anului provocate de războiul din Ucraina, crizele energetice suprapuse și restricțiile pandemice.

Totuși, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele românilor, cu toate că a trecut prin numeroase crize economice şi fluctuaţii ale pieţelor financiare în ultimul deceniu și jumătate.

Cum a fost calculată de fapt creșterea financiară dublă din pensiile private

Conform informațiilor, calculele APAPR au avut în vedere “situaţia unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent”, fiind practic valabile doar pentru cei care au luat parte la acest sistem privat de pensii încă de la început. Mai mult, acestea au fost făcute pe baza datelor publice ale ASF, INS și BNR, mai arată Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România într-o analiză publicată recent.

“Datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea aceloraşi sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflaţiei, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro. În cei 15 ani, suma contribuţiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferenţa o reprezintă un câştig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu inflaţia şi net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, mai transmite APPR.

Randament mediu anual de 7,16% pentru Pilonul II

Aceeași analiză arată că Pilonul II de pensii private obligatorii din România a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcţionare, adică din 20 mai 2008 până la 31 decembrie 2022, comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,19% pe aceeaşi perioadă. Practic, vorbim de o „performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale”, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate ai acestui sistem de pensii obligatorii.

În același timp, în toată perioada, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăţi în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanţi şi beneficiari, adică moştenitori ai acestor sume, lucru care se întâmplă doar atunci când participantul moarte și moștenitorul nu este înscris în Pilonul II. În caz contrar, dacă beneficiarul sumelor se află în sistemul de pensii private, banii vor intra în contul lui și îi va putea accesa doar după pensionare.

Activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei la finalul anului 2022, suma considerată un adevărat record istoric pentru sistem, conform economedia.ro.

Câți bani au virat românii în conturile de pensii private

În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuţii brute în valoare de 79 miliarde lei. Diferenţa dintre activele nete la zi şi contribuţiile brute, ajustate cu plăţile deja realizate (ieşiri din sistem), o reprezintă un câştig în beneficiul exclusiv al participanţilor de 18,5 miliarde lei (circa 3,8 miliarde de euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.

În același timp, aproximativ 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, acolo unde îşi pot consulta oricând valoarea la zi şi istoricul de contribuţii făcute de când au intrat în sistem și până acum. Numărul acestora a crescut cu 11% în 2022. De asemenea, vreo 650.000 de români au solicitat administratorilor să primească exclusiv în format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuală.