Info

Pentru prima dată de la debut, Pilonul II de pensii a încheiat anul pe minus. BCR a raportat cea mai mare scădere

Bani
Sursă foto: Botoșăneanul

Pentru prima dată de la introducerea oficială a planului în mai 2008, toate cele 7 fonduri de pensii private mandatate (Pilonul II) au înregistrat prima scădere anuală a valorii activului net pe unitate (VAN)

Creșterea generală a ratelor dobânzilor este în mare parte de vină pentru acest lucru, deoarece a provocat o scădere a valorii activelor guvernamentale deținute în portofoliile fondurilor de pensii din Pilonul II, la care aproape opt milioane de membri contribuie în medie cu 3,75% din venitul lor lunar brut. În medie, peste 60% din toate activele Pilonului 2 sunt titluri de stat.

Cea mai mare scădere a fost de 4,33%

Cele mai recente date ale ASF arată că, după primele 11 luni ale acestui an, cifrele de returnare au fost negative și au variat între -4,4% și -0,6%. Potrivit celor mai recente statistici analizate de Profit.ro, luna decembrie 2022 nu a adus nicio schimbare și arată randamente negative pentru întregul an anterior, cuprinse între -4,68% și -0,43%. Fondul gestionat de Metropolitan Pensii a înregistrat cea mai mică scădere (-0,43%), urmat de fondurile administrate de BRD Pensii (-2,81%), Aegon Pensii (-3,12%), BCR Pensii (3,88%), Generali Pensii (-4,33%), Allianz-Tiriac Pensii (-4,45%) și NN Pensii (4,68%). Cea mai mare scădere a fost înregistrată de BCR Pensii, care a raportat o scădere de 4,33%.

Un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului 2022, menționează că „Toate fondurile de pensii administrate privat au înregistrat scăderi ale ratelor de rentabilitate anualizate, la finalul lunii septembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul unui risc de piață crescut și al persistenței ratelor ridicate ale dobânzilor. Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor”, potrivit Profit.ro. 

Cifrele nu arată la fel de rău ca în pandemie

Valorile unităților de fond ale tuturor celor șapte fonduri din Pilonul II sunt în scădere, dar nu la fel de mult ca în perioada de început a epidemiei COVID-19, potrivit statisticilor ASF.

„Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete (VUAN). Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia (persistența primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru România). Ținând cont de procentul semnificativ al obligațiunilor în portofoliile fondurilor de pensii, în special titluri de stat, se evidențiază o scădere a valorii activelor în trimestrul III 2022 (în luna septembrie 2022 activele au scăzut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021)”, se mai arată în raportul ASF.

Ce spune președintele APAPR

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), declara în luna iunie a acestui an că de vină pentru deprecierea activelor fondurilor de pensii din primele luni ale anului a fost mai degrabă scăderea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu decât scăderile bursiere.

„Însă, pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an”, a spus reprezentantul asociației.

În prezent, Pilonul II primește 3,75% din venitul lunar brut al celor peste 7,9 milioane de membri.

Activele nete ale celor șapte fonduri din Pilonul II au încheiat luna noiembrie la 95,6 miliarde de lei, în creștere de la 89,07 miliarde de lei în decembrie 2021.

Contribuțiile brute virate către Pilonul II în primele 11 luni ale anului în curs au totalizat 10,05 miliarde de lei, potrivit ASF.

La lansarea Pilonului II, o unitate de fond valora 10 lei, iar în decembrie 2022, după mai bine de 14 ani, valorează între 23,44 lei și 29,14 lei.