Infofinanciar > Lumea la zi > Fondurile de pensii, sub semnul întrebării! Posibile pierderi de miliarde de euro
Lumea la zi

Fondurile de pensii, sub semnul întrebării! Posibile pierderi de miliarde de euro

evz.ro
sursa foto evz.ro

Un raport al Autorității Europene pentru pensii arată că fondurile din cadrul statelor membre ar putea suferi pierderi considerabile, în contextul unei tranziții către economia verde, având în vedere că multe dintre ele au investiții masive în industrii cu un nivel ridicat de poluare.

Planurile de pensii europene sunt „expuse în mod semnificativ la riscurile de tranziție”, cu pierderi potențiale de 255 de miliarde de euro pe fondul unei tranziții dezordonate către o economie ecologică, potrivit unui raport al EIOPA.

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a efectuat un test de stres climatic pentru 187 de fonduri cu beneficii și planuri cu contribuții definite din 18 țări din Spațiul Economic European, reprezentând active în valoare de 1.980 de miliarde de euro și 65,3% din totalul activelor planurilor de pensii din SEE.

Ce presupune scenariul analizat

Autoritatea a analizat un scenariu privind schimbările climatice care „simulează o tranziție bruscă și dezordonată către o economie verde ca urmare a întârzierii punerii în aplicare a măsurilor acestor politici”, a precizat EIOPA într-un raport cu privire la concluziile sale, potrivit Pensions and Investments.

EIOPA a luat în considerare atât partea de activ cât și cea de pasiv a portofoliilor de planuri și a aplicat două metodologii: o abordare bazată pe bilanțul național, bazată pe reglementările naționale de evaluare, și o abordare bazată pe bilanțul comun, care utilizează evaluări la prețul pieței.

În ceea ce privește activele, scenariul de criză a arătat o scădere de 12,9%, sau 255 de miliarde de euro, a evaluărilor, majoritatea pierderilor fiind înregistrate în cazul expunerilor la acțiuni și obligațiuni.

Autoritatea a declarat că planurile europene au avut în medie aproximativ 6% din investițiile în acțiuni și 10% din expunerile în obligațiuni corporative în industrii cu emisii mari de carbon, cum ar fi mineritul, energia electrică și gazele naturale și transportul terestru, relatează Antena 3.

O scădere de aproximativ 11% a pasivelor fondurilor de pensii cu răspundere limitată a fost mai mult decât compensată de scăderea activelor, ceea ce a dus la o scădere a ratelor de finanțare, a precizat EIOPA.

Ratele de finanțare au scăzut cu 2,5 puncte procentuale pe baza evaluării bilanțului național, până la 120,2%, și cu 2,9 puncte procentuale folosind metodologia comună, până la 117%. EIOPA a precizat că ratele de finanțare s-au menținut peste 100% datorită, în parte, „pozițiilor puternice dinaintea șocului”.

„Atunci când se analizează atât activele, cât și pasivele, impactul asupra ratelor de finanțare pare să fie gestionabil, ceea ce în sine este liniștitor”, a declarat Petra Hielkema, președintele EIOPA, într-o declarație care însoțește raportul.

„Cu toate acestea, pierderile mari de pe partea de active arată în mod clar vulnerabilitatea sectorului la riscurile climatice, în special în ceea ce privește investițiile în industriile cu emisii mari de dioxid de carbon. În scenariul din acest an, o scădere a pasivelor datorată creșterii ratelor dobânzilor a contribuit la contrabalansarea unei mari părți a pierderilor din partea activelor, dar este posibil ca acest lucru să nu se întâmple în orice scenariu. Este important să reflectăm asupra acestui aspect și să luăm în considerare testarea unor scenarii diferite în exercițiile viitoare, deoarece acestea ne-ar putea oferi o perspectivă și mai bună asupra riscurilor de mediu suportate” de planurile de pensii europene, a spus ea.

Ce este EIOPA

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) este o instituție de reglementare financiară a Uniunii Europene.

Misiunea EIOPA este de a proteja interesul public, contribuind la stabilitatea și eficacitatea pe termen scurt, mediu și lung a sistemului financiar pentru economia Uniunii, pentru cetățenii și întreprinderile sale. Această misiune este îndeplinită prin promovarea unui cadru de reglementare solid și a unor practici de supraveghere coerente, pentru a proteja drepturile titularilor de polițe de asigurare, ale participanților la sistemele de pensii și ale beneficiarilor și pentru a contribui la creșterea încrederii publicului în sectorul asigurărilor și al pensiilor ocupaționale din Uniunea Europeană.

EIOPA este un organism consultativ independent al Comisiei Europene, al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene. Este una dintre agențiile UE care îndeplinesc sarcini specifice de natură juridică, tehnică sau științifică și oferă consultanță bazată pe date concrete pentru a contribui la elaborarea unor politici și legi informate la nivelul UE și la nivel național.