Infofinanciar > Info > Vești bune din domeniul bancar! ROBOR a stagnat
Info

Vești bune din domeniul bancar! ROBOR a stagnat

ROBOR sursa foto afaceri.news
sursa foto: afaceri.news

BNR a publicat pe 5 aprilie valoarea indicelui Romanian Interbank Offer Rate (ROBOR), utilizat în calculele pentru dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicele la trei luni a stagnat la valoarea de 6,84 de procente, valoare înregistrată și în ședința precedentă, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

După luni de zile, ROBOR a scăzut

Indicele la trei luni, folosit pentru creditele ipotecare cu dobânda variabilă contractate înaintea lunii mai a anului 2019 a scăzut de la 6,85% la 6,84%. după ce pe tot parcursul săptămânii trecute staționase la 6,85%.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare între ele, în lei.

Pentru creditele mai noi de primăvara anului 2019 a fost introdusă referința IRCC, indicele trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Pentru indicele IRCC s-a înregistrat o creștere. Acesta a ajuns la valoarea de 5,98% de la 5,71%.

Staționarea indicelui la 3 luni a venit după un lanț de scăderi, pe care s-a încadrat încă de la începutul anului 2023, potrivit Antena 3.

Indicele la șase luni, a stagnat la 7,18% iar cel la douăsprezece luni a scăzut la o valoare de 7.53 de procente de la 7,54 de procente.

„Scăderea ROBOR a validat că am atins vârful inflației și că aceasta a intrat pe o curbă descendentă. Totuși, n-ar trebui să ne așteptăm la o scădere a ratei ROBOR în continuare. Chiar și cu așteptările de inflație pentru finalul de an, 8% ale BCR sau 7% ale BNR, dobânzile, pe tot parcursul anului, sunt încă real negative. Nu m-aș aștepta de aici încolo la această tendință de scădere. Nu ne așteptăm ca BNR să opereze reduceri de dobândă cheie anul acesta. Vedem dobânda cheie constantă cel puțin pană la finalul anului, dacă nu pana la jumătatea anului viitor” a declarant Ciprian Dascălu, Chief Economist la BCR.

Evoluția ROBOR până acum

Evoluția ROBOR este determinată de o multitudine de factori, printre care se numără politica monetară BNR, lichiditatea de piață, inflația și politica fiscală.

Creșterea indicelui până la valoarea actuală a început odată cu declarația de război a Rusiei îndreptată către Ucraina, în data de 24 februarie. În acel moment, indicele a crescut de la 3,61%. Cu o zi înainte, pe 23 februarie 2022 ROBOR se situa la valoarea de 3,56 de procente.

Ultima dată când indicele ROBOR s-a situat sub pragul de 7% a fost în data de 13 iulie a anului precedent, când acestea atingea pragul de 6,87%.

ROBOR a început să scadă după ce Consiliul Concurenței a anunțat că va demara controale în cadrul celor mai mari bănci din România, astfel încât să se afle dacă acestea au făcut înțelegeri care să determine creșterea dobânzilor la o valoare mai mare decât ar fi justificat.

Chiar din ziua următoare indicii au început să scadă de pe data de 1 noiembrie 2022, atunci când s-au anunțat controalele, iar a doua zi, pe 2 noiembrie indicele ROBOR la trei luni se afla la 8,20 de procente, și cel la șase luni se situa la 8,31 de procente.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.