Infofinanciar > Info > Fonduri pentru baterii de stocare a energiei verzi. Investițiile ajung la peste 800 milioane de euro
Info

Fonduri pentru baterii de stocare a energiei verzi. Investițiile ajung la peste 800 milioane de euro

energie verde Sursă foto: panourisolare-eco.ro
sursa foto: arhivă

Se oferă fonduri nerambursabile pentru baterii de stocare a energiei verzi, a anunțat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței naționale „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”. Investițiile masive în sectorul energetic românesc vor ajunge la peste 800 de milioane de euro.

Burduja a subliniat importanța accelerării investițiilor în sectorul energetic. A subliniat necesitatea urgentă a stocării energiei verzi pentru a echilibra sistemul energetic. „Noi facem tot posibilul să accelerăm investiţiile în sectorul energetic. Cred că ele cumva merg la pachet. Mă refer la tema stocării. Este foarte important. Este nevoia numărul 1 în sistemul energetic românesc şi cu cât creştem ponderea de energie verde, deci producţie intermintentă, cu atât devine mai importantă stocarea pentru echilibrarea întregului sistem”, a spus Burduja.

Se anunță planuri pentru un nou apel

În colaborare cu ministrul Florin Spătaru, au fost elaborate schemele de finanțare din PNRR pentru producția și achiziția de baterii de stocare. Burduja a menționat succesul apelurilor recente. A mai anunțat planuri pentru un nou apel din Fondul pentru Modernizare. Are un buget de 300-500 de milioane de euro pentru achiziția de baterii, fonduri nerambursabile ce vor fi injectate în economia românească.

Beneficiarii acestor fonduri vor fi în principal companiile private. Iar în special vor fi cele din domeniul sustenabilității. Aceștia își vor putea completa investițiile în noi tehnologii cu panouri fotovoltaice și baterii. Burduja a explicat că în prezent sunt în derulare două apeluri de peste 800 milioane de euro. Unul pentru producția de energie verde și  unul pentru autoconsum.

„Beneficiarii vor fi companiile private, în principal, companii cum sunt şi ele din domeniul sustenabilităţii, care pot să complementeze investiţiile pe care le au în noi tehnologii de reciclare, de colectare, de procesare, tot ce au, cu panouri fotovoltaice şi baterii, iar pe producţia de energie verde, dar şi pe autoconsum, noi avem acum în derulare două apeluri de peste 800 milioane de euro.

Deci sunt investiţii enorme. În PNRR, vă reamintesc, am avut investiţia 1 – 460 de milioane de euro buget total şi am semnat contracte pentru aproape 2000 de megawaţi. Din Fondul pentru Modernizare, avem 815 milioane euro, dacă ţin bine minte cifra exactă.

În PNRR, am avut investiția 1 – 460 de milioane de euro buget total și am semnat contracte pentru aproape 2000 de megawați. Din Fondul pentru Modernizare, avem 815 milioane euro, și mă aștept să mai semnăm încă 2000 sau poate chiar 3000 de megawați pentru producție și autoconsum,” a adăugat Burduja.

Oportunitate majoră pentru companii

El a subliniat că aceste investiții reprezintă o oportunitate majoră pentru mari companii. Acestea își vor putea acoperi consumul propriu de energie electrică din capacitățile noi de stocare și producție de energie verde. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a răspunde cerințelor energetice actuale și pentru a sprijini tranziția către surse de energie sustenabile, potrivit Daily Busines.