Infofinanciar > Info > IRCC a atins apogeul! Ratele a sute de mii de români vor crește considerabil de la 1 aprilie
Info

IRCC a atins apogeul! Ratele a sute de mii de români vor crește considerabil de la 1 aprilie

ircc credite
Sursa foto: dcnews.ro

Indicele de referință al creditelor de consum (IRCC), potrivit unui raport al Băncii Naționale a României, a crescut din nou și se situează acum la aproximativ 6%. Astfel, ratele a 450.000 de români vor crește din nou de la 1 aprilie 2023.

Potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, IRCC, rata dobânzii de referință pentru creditele noi, a crescut la 5,98% de la 5,71% în T4 2022 față de T3 2022, reprezentând o creștere de 0,27 puncte procentuale. Astfel, această este a șasea creștere consecutivă a indicelui, și va afecta circa 450.000 de români prin creșterea ratelor bancare lunare.

IRCC crește semnificativ

Ziarul Financiar a relatat anterior că majorarea pentru T2/2022 față de T1/2022 a fost de 1,41 puncte procentuale, de la 2,65% la 4,06%.

Ratele dobânzilor la toate tranzacțiile interbancare sunt utilizate pentru a genera indicele IRCC ca medie zilnică. Dobânda la tranzacțiile interbancare, care este utilizată pentru a genera indicele IRCC, diferă de ROBOR prin faptul că acesta din urmă este o medie ponderată a tranzacțiilor, în timp ce primul este o medie aritmetică a ratelor dobânzii afișate de bănci. Pentru a reprezenta cu mai multă acuratețe circumstanțele din sectorul bancar, IRCC a fost lansat în mai 2019, scrie Antena3.

Tot mai mulți români folosesc IRCC

Există o probabilitate semnificativă ca numărul românilor cu credite conectate la IRCC să fi crescut în număr mai mare, pe baza credinței că vor plăti rate mai mici, având în vedere că în septembrie și începutul lui octombrie 2022 ROBOR era de aproximativ 8%.

În IRCC sunt incluse atât o valoare zilnică, cât și o valoare trimestrială. Media ponderată a ratelor dobânzilor tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară este cea pe care Banca Națională a României o folosește pentru a calcula zilnic indicele IRCC. Valorile zilnice ale IRCC înregistrate în cursul trimestrului anterior sunt folosite pentru a calcula indicele trimestrial, care este utilizat pentru creditare (se ia în considerare numărul total de zile lucrătoare dintr-un trimestru). Fiecare instituție de credit aplică apoi valoarea pentru trimestrul următor.

Diferența dintre IRCC și ROBOR

„Ambii indici – ROBOR și IRCC – sunt dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (cu excepția celor cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Trebuie subliniat că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.ROBOR este folosit cu precădere pentru creditele acordate persoanelor juridice și a fost folosit și pe segmentul persoanelor fizice până în 2019, când s-a introdus IRCC”, informează banca CEC.

După luna mai 2019, IRCC a înlocuit oficial ROBOR, iar acesta a început să se aplice creditelor de consum obținute de români după această dată. Prima cifră trimestrială a Băncii Naționale, care se referea la trimestrul al patrulea din 2018, a fost de 2,36%.