Infofinanciar > Info > Anunțul BNR pentru românii care au credite! Cum vor evolua indicii ROBOR și IRCC în perioada următoare
Info

Anunțul BNR pentru românii care au credite! Cum vor evolua indicii ROBOR și IRCC în perioada următoare

Dan suciu
Sursa foto: economedia

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a precizat că spre finalul anului este posibil să ne confruntă cu o inflaţie de sub 10 procente.

Scumpirile au loc într-o structură de tip domino, de la o lună la cealaltă. Inflaţia a crescut în luna februarie cu 0,4% faţă de luna ianuarie şi a ajuns la 15,5 procente. Cât despre luna februarie 2022, prețurile anumitor produse aproape că s-au dublat.

La ce să ne așteptăm

„Ne menţinem prognoza ca spre finalul anului să avem o inflaţie de o singură cifră. Dar trebuie să recunosc, în luna februarie creşterile de preţuri la alimente au fost mai mari decât cele aşteptate”, a afirmat Dan Suciu.

„Ultimele date din ianuarie vorbeau despre 15%. Prognoza noastră este de 7% pe finalul anului. Probabil vârful s-a atins în luna noiembrie anul trecut. Asta nu înseamnă că nu mai cresc prețurile, dar viteza de creștere a prețurilor se diminuează”, a mai precizat Suciu pentru Europa FM.

Conform spuselor oficialului Băncii Naționale a României, ratele raportate la IRCC urmează să crească, potrivit antena3.ro.

„Se vor apropia cei doi indicatori (ROBOR şi IRCC). Partea bună este că ROBOR-ul nu mai creşte, variaţiile sunt foarte mici”, a mai declarat Dan Suciu.

În luna ianuarie a anului 2023, rata inflației a scăzut până la procentul de 15,1%. Specialiștii spun că acest lucru va continua să se întâmple în anul 2023, urmând ca la finalul acestui an, oficialii Băncii Naționale a României se așteaptă ca acest indice să atingă o singură cifră.

Cifrele inflației

Cifrele aproape s-au dublat, prin comparație cu luna februarie a anului 2022. În acel moment, rata inflației din România a ajuns la procentul de 8,5%. Pe perioada unui an, au apărut preţuri nemaivăzute  la produsele pe care le folosim cel mai des.

„Anul trecut au fost și creșteri de salarii – 11%. Nu e o cifră mică neapărat. Media de creștere îți arată că unii au avut creștere, unii nu. Nu există o altă metodă adecvată de a lupta cu inflația decât creșterea dobânzilor.

Din păcate, s-a întâmplat, dar nu există altă soluție decât să fi lăsat inflația la liber și prețurile să fi crescut și mai mult și la un moment dat cred că nimeni nu se mai uita la rate pentru că situația era mult mai gravă în viață de zi cu zi. Este singura metodă eficientă pe termen mediu de a stăvili inflația. Nu s-a găsit alta că dacă se găsea alta…”, a spus Dan Suciu la Europa FM.

În luna ianuarie, produsul care a avut parte de cea mai mare scumpire a fost zahărul. Prețul acestui produs de bază a crescut până la 63% faţă de prima lună a anului 2022. Untul, un alt aliment des achiziționat, s-a scumpit cu 47%, făina cu 31%, cartofii 35%, uleiul cu 34%, gazele cu 28%, iar energia electrică cu 21%.

„Dacă vă mai amintiți, în prima parte a anului 2023 am avut o explozie a prețurilor venită din prețurile la energie. Prețurile la energie s-au dat peste cap din cauza războiului, din cauza unei crize de producție, care a coincis cu războiul care a dat peste cap piața. Au fost multe cauze care au dat peste cap prețurile la energie care au tras apoi în sus toate prețurile.

Colegii mei de la Banca Națională au spus că a fost un transfer al prețurilor la energie extrem de rapid, neașteptat. Viteza cu care s-au transferat, aproape instantaneu…”, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României la Europa FM.