Info

Vestea zilei! Unii chiriași vor fi nevoiți să plătească facturi duble la curent

Contor electric, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

Potrivit noii legi a energiei electrice adoptate în Parlament, chiriașii care nu și-au înregistrat un contract pe numele lor pentru furnizarea curentului vor fi obligați să plătească prețul integral al facturilor, fără plafonare. Astfel, pentru a nu plăti întreaga cantitate de energie consumată, cei care stau în chirie trebuie să meargă la sediul funizorilor și să preia, pe baza contractului de închiriere, contractul la energie, după ce primește acordul proprietarului.

„Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii”, a explicat Silvia Văsceanu, reprezentat al Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Specialiștii din domeniu spun că principala modificare adusă de Parlament privind energia este că, din luna ianuarie, factura de curent se va putea calcula pe baza indexului, care va trebui trimis de fiecare consumator. Însă, dacă într-o lună indexul nu este înregistrat în sistem, valoarea facturii va fi compusă din media ultimelor trei luni.

Ce se întâmplă cu cei care au mai multe case

În plus, cei care dețin două sau mai multe locuințe trebuie să transmită autorităților, tot prin declarații,  pentru ce casă preferă preţul plafonat. Astfel, pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi, în timp ce pentru restul locuințelor trebuie să plătească prețul maximal de 1,3 lei.

Însă, furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiţi, scriu cei de la România TV.

„Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celalălalt va plăti maxim 1,3 lei”, a mai completat Silvia Văsceanu, membru al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.

Ce se întâmplă cu clienții vulnerabili

Legea spune că acei clienți vulnerabili vor beneficia în continuare de cel mai mic tarif, doar cu condiția ca aceștia să depună furnizorilor declarații pe propria răspundere în ceea ce privește situația lor.

Cei încadrați în categoria persoanelor vulnerabile sunt cele care au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte.

„Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a susținut Dana Daraban, din cadrul Asociaţiei companiilor de utilităţi din energie.