Info

Când o să intre sistemul public de pensii în colaps? Marius Constantin-Budăi: „În 2030 nu vor fi probleme”

Pensionari, Sursă foto: Libertatea
Sursă foto: Libertatea

În anul 2030 ar putea începe o criză în sistemul public de pensii. Generația numită „decrețeii” vor atinge vârsta de pensionare, iar numărul de angajați ar putea fi mai mic decât cel al persoanelor în vârstă. Proiecțiile arată că până în 2060, o treime din populația României va avea peste 65 de ani, comparativ cu doar 20% din populație care avea această vârstă în 2015.

În ultimii 10 ani, numărul de persoane din România care sunt apte pentru a munci a scăzut cu un milion. În 2030, ar putea fi mai mulți pensionari decât angajați, în special din cauza faptului că generația „decrețeilor„, care s-au născut în perioada 1967-1969 și care este compusă din aproximativ 1,4 milioane de persoane, va începe să se pensioneze.

Pensiile vor trebui să fie mai scăzute în viitor pentru a ține pasul

Decrețeii vor cauza o destabilizare totală a sistemului de pensii, ceea ce va duce cel mai probabil la scăderea punctului de pensie, pentru a putea ține pasul cu milioanele de seniori care se vor baza pe venituri din partea statului.

“Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat Adrian Bența, un analist fiscal.

1 din 3 români va fi pensionar în 2060

Situația nu se va îmbunătăți după anul 2030, din cauza scăderii numărului de locuitori în țară. Proiecțiile arată că în 2060, populația României va scădea cu 6 milioane de locuitori, iar unu din trei români va avea peste 65 de ani. Aceasta înseamnă că va crește numărul de pensionari, perioada în care se va încasa pensia și va fi din ce in ce mai greu sa se asigure un sistem de pensii care sa fie sustenabil. În prezent, numărul de pensionari este de 4,7 milioane, comparativ cu 5,6 milioane de salariați.

Marian Preda, un rector al Universității București a explicat că “Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În acest condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, a spus acesta problema.

Un alt analist economic, Claudiu Cazacu, este de părere că în prezent, bugetul statului se află în dezechilibru: “În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”.

Marius Budăi nu-și face probleme

Cu toate că analiștii economici și alți experți sunt disperați să găsească o soluție pentru problema de care ne apropiem tot mai mult, Ministrul Muncii, Marius Budăi, rămâne optimist și nu înțelege de ce ne stresăm pentru 50 de ani în viitor.

“A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape”, a declarat acesta. „În 2030 nu vor fi probleme. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult”, a adăugat ministrul

În prezent, deficitul bugetului asigurărilor sociale (pensii, asistență socială, sănătate) este de aproximativ 11 miliarde de lei, aceasta inseamna ca Guvernul trebuie să suplimenteze acest deficit din bugetul de stat, conform Digi24.