Infofinanciar > Info > Anunț de la Casa de Pensii! Cât timp își mai pot cumpăra românii vechime în muncă
Info

Anunț de la Casa de Pensii! Cât timp își mai pot cumpăra românii vechime în muncă

Președintele Casei de Pensii Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Românii care vor să își plătească vechimea pentru pensie vor mai putea face acest lucru un singur an. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu a dat mai multe detalii despre vârsta de la care se poate cumpăra retroactiv vechimea.

„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a declarant acesta.

De asemenea, acesta a transmis faptul că contribuția asigurărilor sociale este de doar 25%. Plata se face doar pentru suma care se dorește a fi asigurată. Astfel, pentru salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei, conform antena3.ro.

Baciu i-a asigurat pe români despre plata în rate a sumelor pe fondul unei convenții care se realizează cu Casa Teritorială de Pensii.

Vechimea în muncă la români

În prezent, peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Conform legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o luna și șase de ani.

Ordonanța este valabilă doar până la 31 august 2023.

Pentru a putea cumpăra vechime în muncă trebuie să fie depusă o cerere la Casa de Pensii. Alături e aceasta, trebuie să fie o copie după cartea de identitate, dar și o declarație pe propria răspundere.

În declarația va trebuie menționat faptul că persoana nu a permit pensie și nici indemnizație de șomaj pentru perioada pentru care se dorește să fie cumpărată vechimea.

Valorile pentru cumpărarea vechimii: 1 lună – 638 lei; 12 luni – 7656 lei; 24 luni – 15 312 lei; 48 luni – 30 628 lei.

„Toți contribuabili ar trebui să își urmărească plățile făcute de angajatori din 2001 până în prezent, pentru că au fost cazuri când angajatorii fie au omis să plătească CASS-ul, fie din rea voință și s-au trezit la depunerea dosarului de pensionare că nu aveau contribuțiile plătite”, a transmis referitor la acest subiect Alina Frățică, șef al Serviciului și Contribuțiilor Sociale.