Infofinanciar > Info > Veste proastă pentru șoferi! Noua metodă prin care Poliția Rutieră va face ravagii
Info

Veste proastă pentru șoferi! Noua metodă prin care Poliția Rutieră va face ravagii

Politia rutiera
Credit imagine: playtech.ro

Poliţia Rutieră anunță că este în testare o aplicaţie care va arăta pe loc ce maşină din trafic nu are poliță RCA obligatorie.

În urma unei fotografii cu numărul de înmatriculare al mașinii, poliția prin această aplicație știe dacă o mașină este asigurată sau nu, potrivit lui Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Noua aplicație a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române.

Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație”, a declarat președintele BAAR.

Ce înseamnă contractul RCA

Contractul RCA conține informaţii cu privire la numărul şi data încheierii contractului RCA, părţile contractului RCA, perioada de valabilitate dar și limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA. De asemenea, în contract vor mai fi prevăzute prima de asigurare, numărul ratelor şi scadenţa acestora dar și intermediarul, dacă este cazul.

 În plus, este precizată clasa bonus/malus, numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului, numărul de identificare al vehiculului și statele în care acest document are valabilitate. În reglementarea anterioară nu era prevăzută plata în rate a poliței, din acest motiv neexistând nici valoarea de titlu executoriu. Astfel că, acum, asigurătorul poate cere executarea silită adresându-se unui executor judecătoresc.

 În articolul 666, alineatul 2 din Codul de procedura civilă ser menționează că Cererea de încuviințare a executării silite se soluționează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanță, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare.

În România 1 din 3 mașini nu au poliță RCA

Șoferii care circulă pe drumurile publice fără asigurare RCA pot fi amendați cu sume de până la 2.000 de lei. Dacă aceștia sunt prinși, vor rămâne fără certificat și plăcuțe de înmatriculare.  

”Atunci când un autoturism este surprins pe drumurile publice, care nu are o poliță RCA valabilă, proprietarul autovehiculului este sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, plus o măsură complementară care prevede reținerea certificatului de înmatriculare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și eliberarea unei dovezi fără valabilitate. Acum, ca acel proprietar de mașină, de autovehicul, să poată repună în circulație autovehiculul este obligat – dacă dorește – sau, în funcție de posibilități, să-și facă o poliță RCA.  În momentul în care a făcut polița RCA, se prezintă la unitatea de poliție care a reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele, arată dovada, că s-a făcut această poliță RCA, primește înapoi plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare, după care poate repune mașina în circulație.” a declarat comisarul șef Cristian Iana, Şeful Biroului Accidente Uşoare.