Infofinanciar > Info > Veste îngrijorătoare pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile private
Info

Veste îngrijorătoare pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile private

pensii sursa foto Economedia
Sursa foto: Economedia

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a făcut un anunț în ceea ce privește prezența România în Banca Internațională de Investiții. Aceasta are ca acționariat majoritar rus.

Această situație afectează piața pensiilor private din România. Avocatul Gheorghe Piperea a spus că fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții. România, acționar semnificativ la această bancă a anunțat că se retrage din acționariat din cauza invaziei rusești din Ucraina.

„Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni – există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni – junk. Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va re-începe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși? Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Acest subiect a fost abordat și în cadrul emisiunii „Exces de putere” de Adrian Ursu și Oana Zamfir, alături de invitați.

„Banca Internațională de investiții descoperim că are capital rusesc, ca urmare Guvernul României decide să se retragă de acolo că nu mai corespunde preceptelor internaționale din alianța în care suntem și noi.

Obligațiuni în portofoliul pensiilor private

„Ne retragem de acolo dar descoperim că există e expunere pe această bancă fiindcă există obligațiuni emise ce se află în portofoliul unor fonduri de pensii private, acelea unde contribuim și noi lună de lună”, a explicat Adrian Ursu.

„Ceea ce am văzut zilele acestea este cu totul întâmplător – este un lanț cauzal al întâmplărilor pentru că nu am sesizat la timp și nici ASF nu ne-a spus că sunt niște probleme la fondurile de pensii, că sunt niște scăderi care se duc dincolo de jumătatea procentului de inflație și probabil se întâmplă asta pentru că se prelungește la nesfârșit acest război”, a argumentat la rândul său Gheorghe Piperea.

Prezent și economistul Adrian Negrescu, el a spus că Rusia va avea tot interesul de a sancționa această ieșire a României, iar cel mai mare impact se va simți asupra fondurilor de pensii.

„Impactul poate fi foarte grav pentru fondurile de pensii din România – 200 de milioane de euro pierduți pentru că Rusia va avea tot interesul să sancționeze această ieșire din acționariat a statelor neprietene, că așa le spune. Și să nu uităm că mai avem și niște capital în aceste bănci, vreo 50 de milioane de euro capital vărsat în cele două bănci din care ne-am retras.”, a continuat acesta.