Infofinanciar > Educație financiară > Ce sunt pensiile paneuropene și cum le vom putea folosi
Educație financiară Info

Ce sunt pensiile paneuropene și cum le vom putea folosi

Ce sunt pensiile paneuropene și cum le vom putea folosi
Foto: kanald.ro

Pensiile paneuropene (numite PEPP) vin să completeze beneficiile pe care le are un fost angajat acum pensionar  care dorește să trăiască în alt stat decât în unde are cetățenia.

Practic, PEPP permite schimbarea reşedinţei celui ce beneficiază de PEPP într-un alt stat membru, fără ca furnizorul pensiei să fie unul din țara de adopție.

Drept al cetățeanului UE

PEPP vine astfel în ajutorul cetăţenilor UE în exercitarea dreptului de a trăi şi munci în orice alt stat membru al Uniunii. PEPP a fost instituită prin Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), care a intrat în vigoare pe 22 martie.

Totuși, punerea în aplicare a PEPP mai durează pentru că, întâi, va fi un proces de înregistrare cu implicarea autorităţilor naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi a Autorității Europene de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA). Odată finalizat acest proces, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP care pot fi furnizate şi distribuite pe teritoriul UE. Astfel, românii care lucrează în România vor putea investi în PEPP care vor fi prevăzute în registrul public central şi care vor fi distribuite pe teritoriul României.   De asemenea, și cetăţenii români care lucrează în alte state membre ale UE vor putea investi în PEPP, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.

Ce zice ASF

“ Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util. Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

ASF mai spune că noul produs va fi facultativ şi că se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor.  PEPP este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.