Lumea la zi

Veste bună pentru companiile din mediul privat! România primește 4 miliarde de euro din partea Comisiei Europene

Euro, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de începerea războiului în Ucraina de către Rusia, liderii Comisiei Europene au aprobat cererea României, de a-i fi acordate 4 miliarde de euro pentru a-și putea sprijini companiile din mediul privat.

Acest ajutor va fi pe următoarele paliere: (i) garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde EUR (aproximativ 17,75 miliarde RON) și (ii) granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane EUR (aproximativ 1,93 miliarde RON), pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate.

Prin această infuzie de capital, statul se asigură că firmele cu probleme financiare au suficienți bani pentru a supraviețui. De altfel, această măsură ar permite băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale, scrie G4Media.

Firmele care vor fi eligibile acestui ajutor vor putea primi împrumuturi noi acoperite de stat, printr-o garanție, cu până la 90 % din valoarea împrumutului. Aceste garanții vor avea o scadență de maxim șase ani.

Aprobarea vine după ce Comisia a analizat cererea României, pe care a catalogat-o drept una necesară, pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru. Această decizie vine în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Alte ajutoare acordate României

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a decis să acorde României 4,33 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a crește competivitatea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, acești bani vor fi folosiți pentru a sprijini cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități.

De asemenea, liderii europeni au decis să aloce țării noastre alte 6,75 miliarde de euro prin care Guvernul să dezvolte „sectorul verde”. Această sumă este împărțită astfel:

a) 2,14 miliarde de euro pentru a ajuta localitățile, comunele și satele românești cu probleme după ce au renunțat la utilizarea cărbunilor

b) 2,34 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului apei și a apelor reziduale

c) 2,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente, dar și pentru izolarea termică a clădirilor rezidențiale și publice.

În plus, Comisia Europeană va aloca alte 7,3 miliarde de euro din Fondul social european Plus (FSE+) pentru a facilita accesul tinerilor români pe piața muncii.

„Salut acordul de parteneriat cu România, care evidențiază un angajament ferm de a utiliza Fondul social european Plus pentru a pune în aplicare Pilonul european al drepturilor sociale. În conformitate cu Garanția pentru tineret, FSE+ îi va ajuta pe tineri să-și găsească drumul pe piața forței de muncă. Sunt deosebit de încântat să constat că România își intensifică, de asemenea, lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor, punând astfel în aplicare Garanția europeană pentru copii.”, a declarat acum o lună și jumătate comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.