Infofinanciar > Info > Vârsta de pensionare este de 50 de ani! Cine se poate retrage mai devreme din câmpul muncii
Info

Vârsta de pensionare este de 50 de ani! Cine se poate retrage mai devreme din câmpul muncii

pensii talon de pensie impact.ro
Sursa foto: impact.ro

Cei care lucrează în sistemul militar au reguli diferite când vine vorba de pensionare. Data exactă a ieșiri la pensie pentru civili include respectarea mai multor elemente: atingerea vârstei necesare pentru pensionare și atingerea nivelului minim de cotizare la stat. În schimb, acest lucru nu se aplică în cazul celor care au activat în armată.

Diferite țări folosesc sisteme unice pentru acordarea pensiilor militare. Aceste diferențe se manifestă atât la nivelul de cuantum al pensiilor, cât și când vine vorba de vârsta necesară de pensionare sau modalitatea de stabilire a sumelor pe care aceștia le vor primi. Unele state oferă stadiul de pensionare diferit în funcție de gradul pe care militarii l-au obținut în timpul activității.

Vârstă de pensionare mai mică pentru militari

În cazul Albaniei, vârsta minimă care permite trecerea în rezervă este de 50 de ani. Vechimea minimă pe care soldații trebuie să o aibă în serviciul armatei este de 15 ani de activitate. De asemenea, în acest caz, vârsta de pensionare poate varia în funcție de gradul ocupat. Astfel, subofițerii se pot pensiona la împlinirea vârstei de 57 de ani, maiorii la 55 de ani, locotenent-colonei la 57 de ani, iar coloneii pot ieși la pensie la vârsta de 59 de ani. Însă, vârsta de pensionare este mai mare pentru cei care ocupă o funcție de general: generali de brigadă(61 de ani), generali maiori(63 de ani) și generali locotenenți(65 de ani).

Belgia prevede ca militarii care au activat în domeniu, să poată ieși la pensie la vârsta standard de 56 de ani, pentru toate categoriile de funcții, inclusiv pentru personalul navigant. O excepție este dată de gradele de general maior li general locotenent, care au ca vârstă standard de pensionare 59, respectiv 61 de ani.

Sistemul pensiilor militare din Bulgaria este stabilit de Legea Apărării și a Forțelor Armate. Conform prevederilor acesteia, vârsta minimă de ieșire la pensie este de 53 de ani, pentru anumite categorii de militari. Însă, pentru categoriile care includ funcții de pilot, parașutist, scafandru și personal navigant pe submarin, vârsta de ieșire în rezervă este de 43 de ani.  Pentru a putea beneficia de pensie, vechimea în serviciu trebuie să fie de 27 de ani, stagiu de cotizare, și de 15 ani de serviciu activ în armată.

Vârstă minimă de pensionare de 43 de ani

În Franța, pensiile militare se calculează în funcție de durata serviciului militar și a bonificațiilor primite, calculate în trimestre. Vârsta minimă de trecere în rezervă este de 43 de ani și este necesară o vechime de cel puțin 27 de ani pentru militarii cu grad de ofițer și 17 ani pentru militarii cu grad de subofițer.

Canada are propriul sistem de pensii în ceea ce privește armata, iar vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pentru a primi pensie este necesară o vechime de 15 ani în sistem. Pensiile militare în acest caz se calculează în funcție de anii lucrați activ în armată și venitul mediu obținut în ultimii 5 ani.

Majoritatea țărilor au sisteme diferite de pensionare pentru militari. În Germania, vârsta minimă de trecere în rezervă este de 55 de ani, în funcție de anul nașterii. Grecia are o vârstă standard de 60 de ani pentru pensionare, iar vechimea minimă este de 15 ani. În cazul Italiei, militarii se pot pensiona începând cu vârsta de 60-65 de ani, contribuția minimă fiind de 20 de ani de activitate. Pentru a te pensiona ca activant în armată în Macedonia de Nord, trebuie să ai 40 de ani vechime, iar vârsta standard este de 55 de ani, conform Digi 24 .