Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan ia măsuri populiste înainte de alegeri! Acesta a eliminat vârsta minimă de pensionare
Lumea la zi

Erdogan ia măsuri populiste înainte de alegeri! Acesta a eliminat vârsta minimă de pensionare

evz.ro
Sursa: evz.ro

Președintele turc Tayyip Erdogan a eliminat miercuri o cerință privind vârsta minimă necesară pentru pensionare, într-o măsură care permite unui număr de peste 2 milioane de lucrători să se pensioneze imediat, cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. Mulți consideră că președintele încearcă să cucerească alegători prin adoptarea unor măsuri populiste.

Anunțul prezidențial a fost făcut în timpul unei conferințe de presă de miercuri privind această măsură politică populară. Mai multe mișcări disperate înainte de alegeri Partidul AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, a oferit săptămâna trecută o majorare substanțială a salariului minim, ca parte a unei campanii de recâștigare a sprijinului erodat de inflație, de scăderea lirei turcești și de o depreciere bruscă a nivelului de trai.

Cine va beneficia de noua măsură

De noul aranjament vor beneficia persoanele care au început să lucreze înainte de septembrie 1999, când s-a schimbat legea care reglementează cerințele de pensionare, și care au împlinit 20-25 de ani de activitate înregistrată la asigurările sociale.

Anterior, vârsta de pensionare a fost stabilită la 58 de ani pentru femei și la 60 de ani pentru bărbați. Erdogan a declarat că 2,25 milioane de persoane sunt eligibile pentru a se pensiona imediat după ce intră în vigoare noua măsură care elimină definitiv vârsta minimă. În prezent, în Turcia există 13,9 milioane de pensionari.

Grupurile sindicale au tot protestat în ultimii ani împotriva cerinței privind vârsta minimă, solicitând ca, în schimb, să li se ceară lucrătorilor doar să completeze un număr obligatoriu de zile de muncă pentru a se pensiona.

Încercările lui Erdogan de a rămâne la putere

Măsura este considerată a fi un impuls pentru Erdogan înainte de alegerile cruciale din iunie. Eliminarea cerinței pentru vârsta minimă de pensionare este doar una dintre măsurile luate de Erdogan chiar înainte de următoarele alegeri, unde riscă să-i piardă “tronul” Turciei pe care stă de 20 de ani. Acesta a mărit recent și salariul minim pe economie, măsură văzută aidoma celei cu vârsta de pensionare.

În cele două decenii la putere, Erdogan a supravegheat o represiune a disidenței și, în ultimii ani, a adoptat politici economice neortodoxe care au contribuit la scăderea lirei turcești la o zecime din valoarea sa în raport cu dolarul din urmă cu un deceniu. La momentul actual, o liră este 0,053 dolari.

Lira turcească este în prezent echivalentă cu 25 de bani. Acum un an, avea valoarea a 35 de bani, iar acum 5 ani o liră era echivalentă cu 1 leu, potrivit  Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.