Infofinanciar > Info > Vârsta de pensionare, din nou în discuții! Legislația dă mari bătăi de cap
Info

Vârsta de pensionare, din nou în discuții! Legislația dă mari bătăi de cap

Vârsta-de-pensionare-reteteusoare.ro
sursa foto: reteteusoare.ro

Secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Paul Stănescu, a transmis marți că partidul său este împotriva majorării vârstei de pensionare. Marcel Boloș a furnizat informații cu privire la aspectele incluse în etapa de referință din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Creşterea vârstei de pensionare e un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cerințele Comisiei pentru accesarea fondurilor

Comisia Europeană permite ca o creștere a vârstei de pensionare să fie inclusă în planurile naționale de redresare și reziliență, inclusiv pentru angajații din România. Pentru a accesa fondurile din PNRR, statele membre trebuie să îndeplinească anumite cerințe impuse de Comisie. Iată care sunt acestea.

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035.

E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană.

Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, a transmis Marcel Boloş.

UE cere o vârstă egală de pensionare pentru femei și bărbați

Conform declarației sale, Boloș a menționat că Planul Național de Redresare și Reziliență urmează textul legislației actuale în ceea ce privește alinierea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei.

„Detaliile tehnice le pot oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon”, spune Marcel Boloş.

El a fost întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani. „Jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani, respectiv acordarea anumitor facilităţi pentru cei care au depăşit vârsta de pensionare şi sunt activi pe piaţa muncii.

Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon”, a mai spus Boloş.

PSD se opune majorării vârstei de pensionare

Paul Stănescu a transmis marți că partidul său este împotriva majorării vârstei de pensionare, deoarece ar putea crea o presiune și mai mare asupra salariaților.

PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură.

Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja”, potrivit unui comunicat de presă transmis de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, citat de România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.