Lumea la zi

Vacanțe nelimitate pentru angajați! Ce companie americană adoptă condiții mai flexibile de lucru

Concedii - sursa foto - realitatea.net
Sursă foto: realitatea.net

Microsoft și-a anunțat angajații din SUA că nu va mai monitoriza timpul petrecut de aceștia în vacanțe. Gigantul software a decis ca a venitmomentul să treacă la un nou mod de lucru mai flexibil, adaptat cerințelor și nevoilor actuale ale angajaților.

Microsoft a anuțat printr-o notă internă că, începând cu 16 ianuarie, nu mai monitorizează timpul de concediu pentru angajații din SUA. „Nu veți mai înregistra în mod oficial timpul de vacanță. S-a schimbat dramatic modul în care muncim, când și de unde. Iar pe măsură ce ne-am transformat, modernizarea politicii noastre de concediu către un model mai flexibil a fost un pas natural“, sea arată în documentul intern al companiei.

Potrivit noilor reglementări Microsoft, concediul va necesita în continuare aprobarea managerului, iar angajații care, la 15 ianuarie, mai aveau încă zile de concediu nefolosite vor beneficia de o plată compensatorie în aprilie.

Vacanțe nelimitate doar pentru angajații din Statele Unite

În plus față de politica de „timp liber nelimitat“, angajații Microsoft din SUA vor mai avea 10 sărbători corporative libere, își pot lua concediu și zile libere pe motiv medicale, decese etc.

„Începând cu 16 ianuarie 2023, Microsoft își modernizează politica de concediu către un model mai flexibil și face tranziția către Discretionary Time Off (DTO). Modul, momentul și locul în care angajații muncesc s-au schimbat dramatic, iar DTO oferă modalități mai flexibile de lucru “, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft citat de spotmedia.ro.

Angajații Microsoft din afara SUA, precum și cei care sunt plătiți la oră nu sunt eligibili pentru politica de timp liber nelimitat din cauza legilor și reglementărilor diferite, se arată în nota de informare. Angajații Microsoft din afara SUA își vor păstra beneficiile de concediu existente.

Microsoft a testat și săptămâna redusă de lucru

Microsoft a experimentat în trecut și alte beneficii pentru angajați, cum ar fi încercarea unei săptămâni de lucru de patru zile la filiala sa japoneză în august 2019..

Proiectul „Work-Life Choice Challenge” a avut ca obiectiv reexaminarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și efectele generate asupra productivității și creativității. Experimentul a fost derulat în filiala Microsoft din Japonia, care a fost închisă în fiecare vineri din luna august 2018. Filiala a redus, de asemenea, și timpul petrecut în ședințe prin implementarea unei limite de 30 de minute și prin încurajarea comunicării la distanță. La finalul perioadei de testare, s-a consemnat po creștere a productivității la birou cu 39,9% față de luna anterioară. Totodată, Microsoft a raportat că numărul de pagini tipărite a scăzut cu 58,7%, în timp ce consumul de energie electrică a scăzut cu 23,1%.

Microsoft nu este prima companie care susține că o săptămână de lucru de patru zile crește productivitatea angajaților și generează economii multiple. Firma de planificare imobiliară din Noua Zeelandă, Perpetual Garden, a efectuat un experiment similar și a constatat că acesta a adus beneficii atât angajaților, cât și companiei. De altfel, un studiu realizat de Workforce Institute at Kronos și Future Workplace pe aproximativ 3.000 de lucrători din opt țări, arată că majoritatea au declarat că săptămâna de lucru ideală pentru ei ar fi de patru zile sau mai puțin.