Lumea la zi

Mișcări pe piața tehnologiei! Microsoft vrea să investească 10 miliarde de dolari în compania OpenAI

Microsoft, Sursă foto: Engadget
Sursă foto: Engadget

Microsoft Corp (MSFT.O) este în discuții pentru a investi 10 miliarde de dolari în OpenAI, proprietarul ChatGPT. Această sumă va fi parte a unei finanțări care va evalua firma la 29 de miliarde de dolari, a raportat luni Semafor, citând persoane familiare cu acest subiect.

Vestea subliniază interesul în creștere pentru compania de inteligență artificială, al cărei chatbot a uimit amatorii și experții din industrie cu abilitatea sa de a crea haiku-uri, de a depana coduri și de a răspunde la întrebări în timp ce imită vorbirea umană.

Finanțarea ar putea include, de asemenea, și alte firme de risc. Documentele trimise potențialilor investitori indică o finalizare a tranzacțiilor până la sfârșitul anului 2022, potrivit raportului.

Microsoft a refuzat să comenteze, în timp ce OpenAI nu a dorit să se pronunțe imediat pe acest subiect.

Au investit deja 1 miliard

Gigantul software a investit în 2019 un miliard de dolari în OpenAI, fondată de Elon Musk și Sam Altman. Suita de servicii cloud al Microsoft furnizează, de asemenea, puterea de calcul necesară firmei de inteligență artificială, scrie Reuters.

Anul trecut, Microsoft a dezvăluit planurile de a integra software-ul de generare de imagini de la OpenAI în motorul său de căutare Bing. Un raport recent al publicației Information a afirmat că planuri similare sunt în curs de desfășurare pentru ChatGPT, în timp ce Microsoft încearcă să atace liderul de piață Google Search.

Practic, reprezentanții Microsoft au în vedere să își sporească eforturile în domeniul căutării pe internet, o piață dominată de Google. Browserul Bing al companiei deține doar o cotă mică din piața globală a motoarelor de căutare, însă se speră că această tranzacție ar putea ajuta firma să reducă dominația Google prin oferirea unor capacități de căutare mai avansate, scriu cei de la CNBC.

Potrivit Semafor, Microsoft va primi, de asemenea, 75% din profiturile OpenAI până când își va recupera investiția inițială.

După atingerea acestui prag, Microsoft va avea o participație de 49% în OpenAI, alți investitori urmând să ia alte 49%, iar părintele non-profit al OpenAI va primi 2%, a precizat Semafor.

Sunt așteptate venituri pe măsură

Reuters a raportat luna trecută că, într-o prezentare recentă a OpenAI către investitori, organizația se așteaptă la venituri de 200 de milioane de dolari anul viitor și de 1 miliard de dolari până în 2024.

OpenAI percepe de la dezvoltatorii care își licențiază tehnologia aproximativ un penny sau puțin mai mult pentru a genera 20.000 de cuvinte de text și aproximativ 2 cenți pentru a crea o imagine pornind de la un mesaj scris.

Aceasta cheltuiește aproximativ câțiva cenți în putere de calcul de fiecare dată când cineva folosește chatbotul său, a declarat recent Altman într-un tweet care a stârnit îngrijorări cu privire la consumul de numerar al OpenAI.

Un raport al Wall Street Journal a afirmat săptămâna trecută că OpenAI se află în discuții pentru a vinde acțiunile existente la o evaluare de aproximativ 29 de miliarde de dolari, în cadrul unei oferte publice de cumpărare care ar atrage investiții de cel puțin 300 de milioane de dolari.