Infofinanciar > Opinii > Va începe o nouă grevă generală? Avertisment din partea sindicatelor de sănătate
Opinii

Va începe o nouă grevă generală? Avertisment din partea sindicatelor de sănătate

sursă foto: Brasov.net
sursa foto Brasov.net

Sindicaliștii din sănătate au venit cu o avertizare pentru viitoarea grevă de avertisment din 27 iunie, respectiv pentru greva generală, din 1 iulie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Predica, vicepreşedinte al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).

„Protestul de astăzi (joi, n.r.), de fapt, are două componente. Prima componentă este cea legată de protestul în curtea unităţilor bugetare, am spus noi între orele 12:00 – 12:30, care nu presupune întreruperea activităţii şi se face cu salariaţii care sunt în spital, în pauza de masă, şi salariaţii nu sunt de serviciu, care vor veni şi vor protesta. E mai degrabă un semnal de avertizare pentru viitoarea grevă de avertisment pe care noi am programat-o pe 27 iunie, urmând ca, de pe 1 iulie, să declanşăm greva propriu-zisă. A doua componentă a protestului o reprezintă demisia medicilor din CIM-urile (Contracte Individuale de Muncă, n.r.) aferente gărzilor suplimentare. Noi le punem la dispoziţie medicilor un portal unde ei îşi completează toate datele personale. Au şi o zonă unde semnează. Aceste formulare conţin, de fapt, o înştiinţare privind intenţia lor de a demisiona. Înştiinţarea respectivă o vom trimite noi către Ministerul Sănătăţii şi către unitatea din care face parte medicul respectiv şi prin această înştiinţare el informează unitatea, respectiv ministerul, că, începând cu data de 1 iulie, îşi va da demisia. Noi avem data de 19 iunie, la care vom centraliza semnăturile de grevă. Le-am început undeva în jur de 25 mai. Vom centraliza aceste semnături şi, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor legale pentru declanşarea grevei, vom declanşa şi greva din 27 iunie”, a menţionat Predica, potrivit Agerpres.

Reprezentantul sindical a explicat faptul că a rămas nerezolvată atât problema plăţii gărzilor suplimentare, cât şi cea a sporurilor acordate asistentelor medicale.

Presiunea sindicală

„Ce vreau să spun este că, în fiecare an, a trebuit să punem într-o formă sau alta presiune sindicală să se acorde acea pătrime, pentru că, în anumite momente, Guvernul încerca invocând anumite argumente să nu acorde. Într-un an nu s-a acordat. Acum am ajuns în 2023 şi mai aveam încă personalul auxiliar sanitar, adică infirmiere, brancardieri etc. care nu aveau nivelul anului 2022. Într-adevăr, pentru ei s-a rezolvat săptămâna trecută. Numai că mai rămâne încă problema gărzilor suplimentare. Medicul e plătit în felul următor: face o singură obligatorie în norma de bază, unde are şapte ore de program şi pentru acele ore e, într-adevăr, plătit cu salariul aferent anului 2022… Numai că el mai face cel puţin cinci gărzi a câte 18 ore care îi sunt plătite la salariul din ianuarie 2018, cu mult mai puţin decât garda obligatorie. Legat de sporuri, avem asistentele medicale care au sporurile de tură, cei care lucrează în două sau trei ture, şi sporurile pentru sâmbete, duminici care sunt calculate la fel la salariile de bază din ianuarie 2018″, a afirmat vicepreşedintele FSSR.

Acesta a adăugat că noua lege a salarizării, pe zona de Sănătate, a fost negociată cu ministerul de resort, în aşa fel încât unele restricţii impuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie depăşite.

Negocieri

„Am negociat cu Ministerul Sănătăţii până acum vreo două luni de zile cum va trebui să arate pentru partea de Sănătate viitoare Legea a salarizării. Sunt nişte restricţii impuse prin PNRR, spre exemplu, sporul individual să nu mai poată depăşi 20%. Noi, în sistemul de sănătate avem condiţii deosebit de periculoase cu sporuri care ajung într-adevăr şi la 85% şi a trebuit să găsim o formulă prin care salariaţii să nu piardă. Singura formulă, matematic vorbind, era mutarea unei părţi din sporuri în salariul de bază şi apoi, evident, toate veniturile să crească. Noi cerem acum guvernanţilor este ca, în momentul în care vor pune în aplicare noua lege, cel puţin 50% din diferenţa dintre salariul care rezultă din noua lege şi ce au oamenii acum să fie acordat la momentul adoptării legii”, a spus Gabriel Predica.

Sindicaliştii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste stabilit anterior, cu acţiuni de pichetare a unităţilor sanitare din ţară, organizate joi.

Astfel, în intervalul orar 12:00 – 12:30, pichetarea unităţilor sanitare se va desfăşura fără întreruperea activităţii, „ca un semnal de avertizare prealabilă a guvernanţilor privind riscul declanşării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalaţi la putere”.

Tot joi, reprezentanţii Federaţiei sindicale lansează protestul „Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)”.

„Din momentul lansării acţiunii toţi medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de-a adera la această formă de exprimare a nemulţumirii faţă de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuităţii serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acţiune va fi transmisă către unităţile sanitare şi către guvernanţi Înştiinţarea privind intenţia de a demisiona”, precizează organizaţia sindicală, într-un comunicat de presă.