Infofinanciar > Info > Și polițiștii din penitenciare protestează! Sindicatele amenință cu blocarea pușcăriilor
Info

Și polițiștii din penitenciare protestează! Sindicatele amenință cu blocarea pușcăriilor

Politisti Penitenciare
Sursa foto: Antena 3 CNN

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că, astăzi, polițiștii din penitenciare vor protesta și vor refuza să intre la programul de lucru, iar ulterior vor bloca pușcăriile.

Motivul nemulțumirii polițiștilor din cele 45 de penitenciare din România îl reprezintă proiectul de reformă a pensiilor speciale. Ca urmare, aceștia nu vor intra în serviciu între orele 7-11 și nu vor ieși cu deținuții la muncă. Protestele survin la doar o zi după ce aceștia au fost în grevă japoneză.

S-au săturat să mai fie bătaia de joc a politicienilor

„Miercuri, 31.05.2023, polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată în comunicatul dat publicității de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Conform sursei citate, polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea pușcăriilor prin „exces de zel”, primul penitenciar blocat fiind cel din Craiova, urmat de cele din Bistrița și Bacău. Soluția ” excesului de zel”, reprezintă o metodă prin care polițiștii de penitenciare pot ocoli interdicția dreptului la grevă.

„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt în special în sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unități. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri și activități se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanțe etc)”, au precizat sindicaliștii.

Care sunt revendicările

Organizațiile sindicale care participă la acțiunea de protest totalizează peste 8.000 de membri de sindicat și acoperă toate unitățile din poliția penitenciară potrivit FSANP.

Conform sursei citate, revendicările protestatarilor sunt:

– Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017

– Aplicarea legii pensiilor militare fără modificări

– Actualizarea și indexarea pensiilor militare

– Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări

– Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări

– Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări

– Deblocarea posturilor vacante

„Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională”, se mai arată în comunicatul FSANP, citat de profit.ro.