Infofinanciar > Info > Veste bună pentru cetățeni! Analize medicale gratuite de la 1 iulie
Info

Veste bună pentru cetățeni! Analize medicale gratuite de la 1 iulie

Analize medicale Sursa foto Evenimentul Zilei
Sursa foto Evenimentul Zilei

Sănătatea unei persoane este extrem de importantă. Fiecare om trebuie să meargă la un control medical periodic, pentru a se asigura că situația sa de sănătate este în parametri buni. Mulți oameni sunt speriați de programările la doctor și le amână de la o lună la alta. Dar, prevenția este cel mai bun mod de a te asigura că totul este în regulă. În cazul apariției unei boli, prin intermediul analizelor medicale, poți descoperi din timp și trata conform sfatului medicului.

În schimb, multe persoane aleg să se ducă mai rar la medic deoarece analizele necesită anumite costuri. În această perioadă, care este destul de grea din punct de vedere al situației financiare a românilor, cheltuielile necesare pentru analize medicale nu fac parte din bugetul lunar. De asemenea, oamenii din cadrul unor categorii mai vulnerabile nu își permit să realizeze aceste analize medicale.

Analize medicale gratuite

Conform anunțurilor, vor exista schimbări majore la nivelul sistemului de sănătate. O principală schimbare a venit prin intermediul anunțului realizat de premierul Nicolae Ciucă, prin care a transmis existența unui nou pachet de servicii de sănătate, destinate afecțiunilor maligne. Astfel, statul pune accent pe sănătate și oferirea unor șanse tuturor de a avea grijă de starea personală la acest nivel. În plus, sistemul sănătății va mai avea parte de o schimbare. Este vorba de un nou contract-cadru din Sănătate aprobat de Guvern. Acesta are în vedere stabilirea unor noi beneficii pentru români. Este vorba de consultații de prevenție anual la medicul de familie.

Acest contract din domeniul Sănătății va intra în vigoare de la data 1 iulie și va permite oferirea oamenilor mai multor analize medicale gratuite. Practic, prin cadrul acestei inițiative se are în vedere oferirea medicilor de familie posibilitatea de a recomanda mai multe investigații paraclinice, care pot fi astfel gratuite prin asigurare. De asemenea, pe baza acestui document se stipulează faptul că mai multe analize medicale vor putea fi desfășurate ambulatoriu, pentru a permite detensionarea spitalelor. Dar, doar anumite persoane vor putea beneficia de mai multe analize medicale gratuite în acest an, începând cu data de 1 iulie.

Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a semnalat faptul că acest document sau contract are în vedere o adevărată reformă a sistemului de sănătate. Aceasta a explicat faptul că prin intermediul acestor analize gratuite, bolile vor putea fi depistate în stadiu inițial prin mărirea numărului de consultații preventive decontate. „Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan.

Beneficiarii noilor analize gratuite

Acest nou contract se adresează adulților peste 18 ani, iar anumite analize mai ample vor fi gratuite pentru fiecare categorie de vârstă în parte. „Adulţi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie, iar medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii.” au transmis reprezentanții CNAS.

De asemenea, cei peste 40 de ani, potrivit CNSAS,  vor beneficia de riscograme pentru evaluarea sau depistarea precoce a posibilității de a dezvolta boli cardiovasculare,  oncologice, diabet și boli cronice de rinichi. În cazul persoanelor de peste 60 de ani, vor putea fi evaluate comportamentele care au o influență globală asupra sănătății, precum și riscul mortal de boli cardiovasculare, cancer, osteoporoză, incontinență urinară, evaluarea sănătății mentale, riscul de demență și depresie, conform Romania TV .