Infofinanciar > Info > Ministerul Educației a decis ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat. Profesorii continuă greva și azi
Info

Ministerul Educației a decis ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat. Profesorii continuă greva și azi

Greva profesori
Sursa foto: Edupedu

Decizia prelungirii grevei generale a profesorilor pune în dificultate desfășurarea examenelor naționale. Ministerul Educației încearcă să găsească soluții de compromis pentru a salva situația.

Marţi seară, Ministerul Educaţiei a anunțat că a decis prelungirea perioadei necesare pentru încheierea mediilor elevilor din clasele a XII-a, XIII-a şi de la seral.

Conform noilor termene stabilite, situaţia şcolară trebuie încheiată până pe 9 iunie, adăugându-se astfel șapte zile în plus la termenul anterior, 2 iunie. Aceeași prelungire se aplică și în cazul perioada de înscriere pentru Bacalaureat, pentru care termenul limită a devenit 9 iunie. Calendarul examenului propriu-zis a rămas însă neschimbat.

Măsurile au fost adoptate „pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ preuniversitar în desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă”, conform comunicatului Ministerului Educației.

Anunțul oficial al ministerului

Ordinul ministrului Educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 – 2023, cu modificările și completările ulterioare, a fost publicat deja Monitorul Oficial.

„În ceea ce privește înscrierile la examenul național de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota 28.142/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023. Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a”, se arată în comunicatul ministerului citat de rfi.ro.

Greva profesoril0r continuă și azi

Conform anunțului liderilor sindicatelor din învățământ, cadrele didactice continuă greva și astăzi, 31 mai. Este a opta zi de proteste ale profesorilor, discuțiile avute ieri cu premierul Nicolae Ciucă și, ulterior, cu președintele Klaus Iohannis, nu au dus la niciun rezultat considerat acceptabil de către cadrele didactice.

Președintele Iohannis le-a declarat liderilor celor trei mari federații sindicale din învățământ care au venit la discuții la Cotroceni că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor profesorilor. În schimb, președintele a promis că va gira un acord politic care să le rezolve doleanțele prin Legea salarizării, însă abia în toamnă.

Rezultatele obținute de sindicaliști au fost transmise protestatarilor, dar profesorii nu au acceptat și au anunțat că nu renunță la grevă.

Prelungirea protestelor pune în dificultate desfășurarea examenelor naționale, mai ale a Bacalaureatului. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a declarat că este posibilă chiar o amânare a acestora. În replică, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni că, dacă greva se va prelungi, este posibilă adoptarea soluției prelungirii anului școlar, astfel încât să nu existe niciun elev care să nu aibă situaţia școlară neîncheiată, astfel încât să aibă posibilitatea să dea examenele.