Infofinanciar > Info > Va fi Sorin Oprescu eliberat din arestul din Grecia? Decizia urmează să fie luată astăzi
Info

Va fi Sorin Oprescu eliberat din arestul din Grecia? Decizia urmează să fie luată astăzi

Sorin Oprescu - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Sorin Oprescu va afla în cursul zilei de astăzi dacă o să fie sau nu eliberat din arest. Acestă decizie va fi luată în regim de urgență de către judecătorii Curții de Apel din Atena.

Fostul edil al Bucureștiului a fost, în urmă cu câteva zile, arestat. Avocații lui au atact imediat această decizie, argumentând faptul că Sorin Oprescu poate aștepta decizia de extrădare în stare de libertate.

După ce a fost condamnat definitiv pentru corupție, Sorin Oprescu a părăsit România și a ajuns în Grecia, loc în care, de altfel, a fost și prins. Acesta se ascundea într-o zonă de lux situată la marginea Atenei, mai precis Glyfada. Zona se află lângă Marea Egee și este un loc preferat de mai mulți magnați ai lumii.

Sorin Oprescu a primit mai multe pedepse: una de 6 ani și jumătate pentru constituirea unei organizații infracționale; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani și 6 luni pentru spălare de bani și 3 ani pentru abuz în serviciu. În urma combinării pedepselor, decizia a fost ca Sorin Oprescu să primească cea mai mare pedeapsă, respectiv 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În mod obligatoriu, a trebuit adăugată și perioada de detenție de 4 ani și 2 luni, ajungându-se astfel la totalul de 10 ani și 8 luni.

În ziua de 13 mai 2019, fostul primar al Bucureștiului primise o pedeapsă, inițial vorbind, de 5 ani și 4 luni cu executare. Această decizie nu a fost nici pe placul lui, nici pe cel al procurorilor DNA. Sorin Oprescu dorea să fie achitat de această pedeapsă, în timp ce autoritățile de la Direcția Națională Anticorupție voiau o pedeapsă mai mare.

Ce i-a fost confiscat lui Sorin Oprescu și ce alte persoane au mai fost condamnate

Autoritățile au confiscat sume de bani și proprietăți de ale lui Sorin Oprescu. Magistrații au decis preluarea de bani în valoare de : 9.500 de euro, 25.000 de euro și 102.400 de lei. Cât despre proprietăți, au fost preluate de către autorități două locuințe: o casă din zona Herăstrău și una din satul Ciolpani. Locuința din mediul rural era formată dintr-un teren de 895 de metri pătrați și o casă cu o suprafață de 526 de metri pătrați.

În dosarul pe baza căruia a fost condamnat Sorin Oprescu se află și alți oameni. De exemplu, Popa Bogdan Cornel, fostul director al Primăriei București, a primit o sentință de 11 ani și 6 luni de închisoare. Fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca, a fost de asemena condamnat. Acesta a primit o pedeapsă de 7 ani și 2 luni de închisoare, iar fostul director al Diecției economice a Primăriei Generale, Mircea Octavian Constantinescu a fost condamnat la 6 ani și 10 luni. Ruxandra Avasiloae, fost director general al Centrului Culural al Palatelor Brâncovenești, a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare, iar un alt fost director al aceluiași centru, Florin Șupeală, a primit o sentință de 4 ani.

În total, toate persoanele inculpate au primit, adunat, 63 de ani de închisoare.