Infofinanciar > Lumea la zi > Dacă tăceai, filozof rămâneai! Sorin Oprescu, autodenunț în urma cererii de azil politic în Grecia
Lumea la zi

Dacă tăceai, filozof rămâneai! Sorin Oprescu, autodenunț în urma cererii de azil politic în Grecia

Sorin Oprescu
Credit imagine: Economica.net

Se pare că fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi fost prins în Grecia în urma depunerii documentației pentru oferirea azilului politic.

Cel mai probali, Sorin Oprescu s-a autodenunțat în momentul în care s-a dus să depună documentația pentru oferirea azilului politic, prin simpla precizare că are o condamnare de 10 ani și 8 luni. Acesta ar fi putut să fie și momentul în care autoritățile din grecia l-au reținut.

Deocamdată, nu sunt informații cu prrivire la modul în care a fost prins. Sorin Oprescu a fost localizat de către polițiști în baza mandatului de arestare.

„Nu a fost localizat de Interpol, ci de către Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor. În urmă cu scurt timp, aceștia au confirmat telefonic pentru Centrul de cooperare polițienească din România că Sorin Oprescu a fost reținut în Atena”, a transmis corespondentul Antena 3 Corina Matlinschi.

Sentință de 10 ani și 8 luni pentru Oprescu

Sorin Oprescu a fost condamnat, în urmă cu câteva zile, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Curtea de Apel a decis și confiscarea a peste 100.000 lei și 9.000 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute în București și Ciolpani.

Oprescu a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

„Condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea (…) pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată.

(…) Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, și anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare”, potrivit minutei instanței de judecată.

Curtea de Apel București a dictat 63 de ani de închisoare cu executare

Completul de la Curtea de Apel București a pronunțat condamnări cu închisoare ce totalizează peste 63 de ani pentru toți inculpații – foști directori din Primăria București și oameni de afaceri. Toți au fost acuzați de procurori de organizarea unui grup infracțional care atribuia contractele din bani publici contra șpagă.

În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare.

Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) a fost condamnată la 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare

Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) a fost condamnat la 4 ani închisoare.

Albu Romeo – 6 ani de închisoare

Niță Ion – 7 ani şi 10 luni închisoare

Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 6 ani şi 6 luni închisoare