Infofinanciar > Lumea la zi > Va avea loc un tur doi în Turcia? Rezultatele finale vor fi prezentate curând
Lumea la zi

Va avea loc un tur doi în Turcia? Rezultatele finale vor fi prezentate curând

erdogan și kilicdaroglu (sursă foto: monden.ro)
sursă foto: monden.ro

S-au numărat deja peste jumătate din voturile exprimate de cetățeni ai Turciei, iar schimbările sunt unele semnificative și se observă de la o oră la alta.  Dacă la ore 20:00, când se număraseră până la aproximativ 39% din totalul voturilor, iar liderul statului turc, Recep Tayyip Erdoğan, înregistra până la 52.8%, la o oră distanță, când aproape 60% dintre voturi au fost numărate, președintele de la Ankara obține 51,6%.

Panta este una descendentă, iar foarte mulți analiști susțin deja că până la numărătoarea finală, când vor fi publicate rezultatele votului, Recep Tayyip Erdoğan va fi sub pragul de 50% din totalul voturilor. În acest sens, dacă astfel de estimări sunt corecte, pentru prima dată în cariera sa politică, lidetul de la Ankara va ajunge la un tur al doilea de scrutin. Acesta este deja programat pentru data de 28 mai. 

Kemal Kilicdaroglu ia avânt

Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al lui Erdogan, reprezentantul opoziției la aceste alegeri parlamentare, obține din ce în ce mai multe voturi, iar cifrele sunt din ce în ce mai mari. Dacă la ora 20:00, când fuseseră numărate până la aproximativ 39% din voturi, Kemal Kilicdaroglu înregistra un procent de 41.2%, de data acesta, la ora 21:00, contracandidatul lui Erdogan ajunge la 42,5%.

În plus, deja, Primarii din opoziție le spun turcilor că candidatul lor este lider. Acesta ar putea fi un moment important, chiar dacă este foarte devreme să se arunce în spațiul public o astfel de declarație în seara asta. Primarul din Ankara, care face parte din principalul partid de opoziție, a ieșit în jurul orei 19:30 și a spus că 23,87% din urnele de vot din Turcia au fost deschise și că principalul contracandidat este în frunte.

Mansur Yavas și-a câștigat postul în alegerile din 2019, alături de primarul Istanbulului, Ikrem Imamoglu. Imamoglu se afla în dreapta sa când a declarat reporterilor că principalul partid de opoziție nu are încredere în primele rezultate, deoarece acestea provin de la agenția de știri de stat din Turcia, despre care a spus că se află într-o „stare vegetativă”. Yavas le-a spus turcilor că, deocamdată, rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, „este în fața concurentului… Avem informațiile adevărate în acest moment”. Primarul Istanbulului este văzut de mulți ca un potențial președinte în devenire. El ar fi putut candida de data aceasta, dar risca să fie urmărit penal, așa că șase partide de opoziție au căzut de acord asupra lui Kilicdaroglu.

Ce arată primele rezultate?

În spațiul public apar, astfel, declarații în contradictoriu. Agenția de știri de stat Anadolu (AA) îl plasează pe președintele Erdogan în frunte cu 52,4%, iar pe candidatul opoziției, Kilicdaroglu, cu 41,7%, pe baza a aproape 44% din voturile numărate, raportează BBC, puțin după ora 20:00.  Cu toate acestea, Anka, o agenție de presă privată, cunoscută ca fiind mai apropiată de opoziție, îl plasează pe Kilicdaroglu în frunte cu 47,4%, iar Erdogan cu 46,8%, pe baza a 31,3% din voturile numărate.

În cazul ambelor agenții, Erdogan a pornit cu aproape 60% din voturi și, pe măsură ce au fost numărate mai multe voturi, s-a văzut cum avansul său s-a redus.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.