Lumea la zi

POLITICO: Ursula Von der Leyen invocă idealuri, dar încă are un război de câștigat

Ursula von der Leyen - sursa foto - forbes.ro
sursa foto - forbes.ro

Liderul UE și-a arătat solidaritatea față de Ucraina și a cerut o cruciadă globală pentru salvarea democrației. Europenii au totuși probleme mai presante.

Din momentul în care președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a intrat miercuri în Parlamentul European, tema celui de-al treilea discurs privind starea Uniunii nu a fost niciodată pusă la îndoială: salvarea democrației.

Îmbrăcată în galbenul și albastrul cunoscut al drapelului ucrainean, Von der Leyen a fost directă: „Niciodată până în acest moment, Parlamentul nu a dezbătut poziția uniunii noastre față războiul care se dezlănțuie pe pământul european”, a început ea, dând tonul discursului. „Este vorba despre autocrație împotriva democrației.”

Dacă războiul din Ucraina a schimbat ordinea globală, aducând devastare poporului ucrainean, a creat, totodată, un nou scop pentru UE.

A provocat un val de mea culpa asupra politicii UE în Rusia și a arătat că a fost greșeală să atragă Moscova cu conducte. Acesta a înăsprit poziția UE față de China – s-a arătat ca partener într-un potențial acord comercial abia anul trecut. A reînviat discuțiile  latente despre extinderea estului pentru a păstra valorile democratice de-a lungul granițelor UE, liderii acordând Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la începutul acestui an.

Cu toate acestea, criza a evidențiat  prăpastia dintre idealurile înalte ale UE și capacitatea acesteia de a le realiza rapid. Această temă a fost țesută pe parcursul discursului puternic de miercuri, deoarece Von der Leyen a făcut apeluri care nu s-au aliniat întotdeauna cu direcția generală a membrilor UE.

În mod obișnuit, discursul anual privind starea Uniunii este o oportunitate pentru președintele Comisiei de a înainta o listă de realizări și de a stabili prioritățile de politică pentru anul următor. Anul acesta, discursul a fost despre ceva mult mai important.

Valorile europene au fost invocate

Bineînțeles că au existat și detalii specifice, despre taxele discutate anterior pentru a strânge miliarde de la companiile energetice, planuri pentru o nouă Bancă Europeană a Hidrogenului, o nouă legislație a UE privind materiile prime esențiale, toate menite să îndepărteze Europa de la dependența de alte țări și să-și consolideze resursele proprii.

Dar discursul de miercuri a fost mai puțin despre propuneri legislative și mai mult despre argumentarea valorilor europene.

„Acesta nu este doar un război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus ea. „Acesta este un război împotriva energiei noastre, un război al economiei noastre, un război al valorilor noastre și un război al viitorului nostru.” Von der Leyen a conturat o viziune a locului Europei în lume, juxtapusă cu locul său în istorie, argumentează Politico.

Sistemul internațional de după cel de-al Doilea Război Mondial, fondat pentru a consolida pacea și securitatea, a devenit astăzi „însăși ținta rachetelor rusești”, a spus ea. Și Moscova a continuat să curteze Beijingul, Vladimir Putin din Rusia și Xi Jinping din China urmând să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a discuta despre războiul din Ucraina, printre altele.

Făcând ecou la retorica președintelui american Joe Biden, care solicită în mod regulat o alianță a democrațiilor care au aceleași idei, von der Leyen și-a implorat audiența: „Acesta este momentul să investim în puterea democrației”.

Apoi, a extins semnificațiile sale: „Această muncă începe cu grupul de bază al partenerilor noștri cu gânduri similare: prietenii noștri din fiecare națiune democratică de pe acest glob.”

O parte esențială a acestei viziuni, a sugerat ea, nu este doar construirea de noi rețele de aprovizionare, ci și reînnoirea acordurilor comerciale, punând accent pe idea de a lucra cu „parteneri de încredere și regiuni cheie pentru dezvoltare”.

Decalajul față de realitate

Decalajul dintre aspirațiile vizionare ale lui von der Leyen și realitatea concretă este unul considerabil.

Acesta a fost un punct ridicat de Manfred Weber, șeful marelui bloc de centru-dreapta al Parlamentului, Partidul Popular European, în răspunsul său la discursul lui von der Leyen. De fapt, țara natală a lui Weber, Germania, nu a ratificat încă pe deplin un acord comercial UE-Canada, încheiat cu aproape cinci ani în urmă.

Decalajele dintre retorică și realitate au fost dureros de evidente în alte momente în timpul discursului de o oră al lui von der Leyen.

Încă o dată, Uniunea s-a confruntat cu contradicții între apelurile sale de angajament cu țările care împărtășesc valorile UE și eșecul de a se confrunta cu țările din propria sa organizație care nu respectă normele democratice.

Discursul lui Von der Leyen a avut puține lucruri de spus despre luptele în curs cu Polonia și Ungaria pentru standardele statului de drept – o problemă cheie a Parlamentului. Ea doar s-a angajat în a „continua să insiste asupra independenței judiciare” și a promis că „ne va proteja bugetul prin mecanismul de condiționare”, un instrument în curs de dezvoltare care permite UE să elimine plățile către agenții săi antidemocrați.

În schimb, von der Leyen a anunțat planuri pentru un nou pachet numit „Apărarea democrației”, care va aborda probleme precum corupția și interferența actorilor străini, mai degrabă decât să se ocupe direct de țările divergente din cadrul blocului. Aceasta s-a referit în special la situația Chinei, observând cum o entitate finanțată de chinezi din cadrul unei universități olandeze a propagat „minciuni” despre lagărele de muncă forțată din Xinjiang.

În mod similar, discursul nu conținea aproape nicio mențiune despre politica de apărare și securitate a UE, în ciuda unui război care se desfășoară în teritoriul european.

De asemenea, Von der Leyen nu a oferit noi angajamente pentru a ajuta la întărirea armatei Ucrainei sau pentru a sancționa în continuare Rusia – ambele cereri fundamentale ucrainene. În schimb, von der Leyen a anunțat un fond de 100 de milioane de euro pentru reconstruirea școlilor ucrainene și a promis integrarea Ucrainei  în pe piața unică a UE – o problemă pe care o va discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky miercuri, când va vizita Kievul.

Problemele concrete rămân nerezolvate

Deși discursul lui von der Leyen a fost puternic în ceea ce privește valorile generale, nu a fost prezent niciun anunț semnificativ cu privire la problema principală cu care se confruntă cetățenii Europei în prezent – criza costului vieții.

Așa cum era de așteptat, von der Leyen a extins propunerile anterioare ale Comisiei pentru a aborda criza energetică, inclusiv sprijinirea unei taxe asupra companiilor energetice care profită de pe urma prețului gazului.

Nu au existat multe detalii despre contextele mai ample care alimentează problemele economice ale Europei, în afară de propunerile de relaxare a normelor fiscale pentru întreprinderile mici și mijlocii și de accelerare a recunoașterii lucrătorilor străini pentru a ajuta la combaterea deficitului de forță de muncă.

Pe măsură ce von der Leyen întoarce pagina celui de-al treilea discurs privind starea Uniunii, propunerea ei din 2022 ar putea fi considerată unul dintre discursurile cele mai de anvergură în ceea ce privește definirea locului Europei în lume și celebrarea istoriei acesteia ca punct de sprijin pentru democrație. Cu toate acestea, este puțin probabil să existe un răspuns pragmatic pentru problemele cetățenilor europeni.