Infofinanciar > Lumea la zi > Reînvestirea lui Emmanuel Macron. Rabault refuză poziția de premier
Lumea la zi

Reînvestirea lui Emmanuel Macron. Rabault refuză poziția de premier

Macron sursa foto Playtech.ro
Emmanuel Macron sursa foto: Playtech.ro

Emmanuel Macron va fi reînvestit în funcția de președinte al Franței sâmbătă prin depunerea jurământului. Liderul grupului socialist din Adunarea Națională,  Valérie Rabault a refuzat funcția de prim-ministru al Franței.

Reînvestirea lui Macron

Macron a câștigat cel de-al doilea mandat ca președinte în fața contracandidatei sale, Marine Le Pen, obținând 58,55% din voturi. El va fi reinvestit în funcție pe data de 7 mai, conform unor oficialilor politici de la Paris, citați de postul RTL. Conform cotidianului Le Figaro, ceremonia va avea loc la Palatul Élysée și va fi una mult mai sobră față de anii precedenți. A doua zi după reînvestirea în funcție, Macron va merge sub Arcul de Triumf pentru a reînvia flacăra soldatului necunoscut.

Macron este pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru remanierea guvernamentală. Surse au citat pentru postul BFMTV că i-a fost propusă funcția de prim-ministru liderului politic, Valérie Rabault, dar aceasta a refuzat.

Există și păreri contra acesteia. Palatul Élysée susține faptul că președintele Emmanuel Macron „nu a propus nimănui postul de prim-ministru, întrucât există deja un premier care se bucură de încrederea totală”.

Refuzul lui Rabault

Pentru Le Figaro, însă, Valérie Rabault a declarat că a refuzat un post de prim-ministru.

„Eu rămân fidelă convingerilor mele, chiar dacă am înțeles că linia politică pe care o promovăm, cea a social-democrației, nu mai este majoritară în țară”.

Înaintea alegerilor prezidențiale ale deputaților, Valérie Rabault a susținut că politicile lui Macron sunt fixate prea mult în doctrina de dreapta.

Schimbarea lui Jean Castex

În noul mandat, Macron  a spus că dorește să îl schimbe pe premierul Jean Castex, în favoarea unuia mult mai apropiat de problemele sociale și ecologice. Președintele, în timpul unei deplasări în localitatea Cergy a făcut câteva precizări cu privire la alegerea noului prim-ministru din partea stângă: „Eu cred în depășirea culoarului politic, culoarul politic nu exprimă totul”. Ideile lui Macron s-au răsfrânt și asupra premierul actual al Franței, Jean Cartex „care vine din dreapta scenei politice, a aplicat cele mai ample politici sociale din ultimele decenii. Voi numi prim-ministru atașat chestiunii sociale, problemelor ecologice și producției”.

Cine este Emmanuel Macron ?

Emmanuel Macron este președintele Franței pentru a doua oară consecutiv. El a fost numit cel mai tânăr șef de stat din istoria țării. După ce a fost reales în funcție, președintele a ținut un discurs în fața națiunii, făcând referire la următorii ani, despre care a precizat că nu vor fi ușori, însă este de datoria tuturor să-i facă mai buni:  „Fiecare dintre noi va avea o responsabilitate, fiecare va fi angajat în această luptă, pentru că fiecare va putea conta mai mult decât pe el însuși: pe poporul francez; este o forță pe care o iubesc atât de mult și sunt mândru să îl slujesc în continuare”. El și-a încheiat discursul cu „Trăiască Republica, trăiește Franța”.