Lumea la zi

Uniți împotriva lui Kim Jong-un! G7 cere Consiliului de Securitate ONU să aplice sancțiuni Coreei de Nord

Grupul G7, Sursă foto: Consilium Europa
Sursă foto: Consilium Europa

Membrii Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7) au cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să aplice sancțiuni și să ia „măsuri semnificative” împotriva regimului de la Phenian după activitățile balistice şi nucleare ale Coreei de Nord. De altfel, oficialii au atras atenția că, vineri, armata coreeană a lui Kim Jong-un a lansat o altă rachetă balistică intercontinentală, acțiune pe care cei din G7 au calificat-o drept „iresponsabilă”.

În acest context, autoritățile din Statele Unite au sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, iar luni va avea loc o reuniune pe tema activităţilor Coreei de Nord.

„Noi, miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, împreună cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene condamnăm în cei mai puternici termeni lansarea unei alte rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord pe 18 noiembrie 2022. Lansarea rachetei este o nouă încălcare flagrantă de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Această acţiune nechibzuită, alături de dovezile referitoare la activităţi nucleare aflate în curs, evidenţiază determinarea Coreei de Nord de avansare şi diversificare a armelor nucleare şi a capabilităţilor balistice. Destabilizează şi mai mult regiunea, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale în sensul păcii şi stabilităţii”, se arată în declarația comună a oficialilor din Grupul G7.

O „prioritate urgentă”

„Activităţile Coreei de Nord necesită o reacţie unitară şi puternică din partea comunităţii internaţionale, fiind necesare inclusiv noi măsuri semnificative ale Consiliului de Securitate ONU. Îndemnăm toate statele să aplice total şi eficient toate măsurile şi sancţiunile Consiliului de Securitate împotriva Coreei de Nord şi să abordeze cu prioritate urgentă riscurile proliferării armelor de distrugere în masă de către Coreea de Nord”, au mai susținut miniştrii de Externe din Grupul G7, potrivit celor de la Mediafax.

De cealaltă parte, oficialii din Coreea de Nord au decis să intensifice activităţile balistice, în timp ce denunţă frecvent exerciţiile militare comune efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud. Potrivit mai multor analiști, autoritățile de la Phenian, în frunte cu Kim Jong-un s-ar pregăti de organizarea unui nou test nuclear.

De 22 de ori mai rapidă ca viteza sunetului

Racheta lansată vineri de Coreea de Nord din zona Sunan, loc aflat în apropiere de Phenian, a parcurs aproximativ 1.000 de kilometric și a căzut în cele din urmă în zona economică exclusivă a Japoniei, la 210 kilometri vest de Insula niponă Oshima. Potrivit experților, acest proiectil a atins altitudinea de 6.100 de kilometri şi o viteză de 22 de ori mai mare decât cea a sunetului. De altfel, ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a transmis că această rachetă intercontinentală ar fi putut ajunge chiar pe teritoriul Statelor Unite.

Ca răspuns la această lansare, vineri, armata americană și cea a Coreei de Sud au organizat exerciţii aeriene comune cu avioane de vânătoare de tip F-35A.