Infofinanciar > Lumea la zi > UNICEF: 2 din 3 copii au fost strămutați datorită războiului. Cifrele tragice ale celor 98 de zile de conflict
Lumea la zi

UNICEF: 2 din 3 copii au fost strămutați datorită războiului. Cifrele tragice ale celor 98 de zile de conflict

copii-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

De 1 iunie, Ziua Copilului, UNICEF a publicat un raport despre impactul războiului din Ucraina asupra celor mici. Conform acestuia peste 3.000.000 de copii din interiorul Ucrainei plus 2.200.000 de copii din țările care găzduiesc refugiați necesită asistență umanitară.

Conform rapoartelor ONU până în momentul de față cel puțin 262 de copii au fost uciși și alți 414 au fost răniți începând cu 24 februarie până astăzi, pe teritoriul Ucrainei de la declanșarea invaziei ruse. În medie peste 2 copii sunt uciși și peste 4 sunt răniți în fiecare zi de conflict, UNICEF a declarat că cele aproape 100 de zile de conflict au consecințe devastatoare pentru copii, la o scară și cu o viteză nemaiîntâlnite de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„1 iunie este Ziua internațională pentru protecția copiilor din Ucraina și din întreaga regiune. În loc să sărbătorim această ocazie, ne apropiem solemn de data de 3 iunie – a 100-a zi a unui război care a distrus viețile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului și o pace negociată, copiii vor continua să sufere – iar consecințele războiului vor avea un impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume.” a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Aproximativ 2 din 3 copii au fost strămutați datorită luptelor, în timp ce infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie avariată sau distrusă. Până acum, cel puțin 256 de unități sanitare și sute de școli din întreaga țară au fost avariate. Condițiile în care se află copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai disperate.

Aproape 1 miliard de dolari strânși pentru victimele războiului

În același comunicat, UNICEF avertizează asupra riscurilor provocate de război, cum ar fi expunerea la un risc semnificativ de separare a familiilor, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic de persoane. Acești copii au nevoie urgentă de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care nu sunt însoțiți sau au fost separați de familiile lor.

Organizația guvernamentală solicită încetarea imediată a focului în Ucraina și protejarea tuturor copiilor împotriva răului. Acest lucru include încetarea utilizării armelor explozive în zonele populate și a atacurilor asupra infrastructurii civile.

În ceea ce privește ajutorul acordat celor afectați de război, UNICEF a lansat un apel pentru fonduri în valoare de 624,2 milioane de dolari pentru a sprijini răspunsul său umanitar în interiorul Ucrainei și un apel de 324,7 milioane de dolari pentru țările care găzduiesc refugiați.