Lumea la zi

Lovitură pentru Viktor Orban! Ungaria poate pierde 7,5 miliarde de euro din cauza corupției

Viktor Orban, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Ungaria ar putea pierde 7,5 miliarde de euro, acoperiți din bugetul Uniunii Europene, din cauza suspiciunilor de corupţie și a problemelor încălcării statului de drept. Chiar dacă guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban a impus în ultima perioadă mai multe măsuri pentru a combate fenomenul infracțional, experţii Comisiei Europene au ajuns la concluzia că acestea sunt insuficiente.

Liderii Uniunii Europene au recomandat încă din luna septembrie ca cei 7,5 miliarde de euro să-i fie suspendați Ungariei. Acesta este primul caz de acest fel în blocul celor 27 de țări membre.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu ceilalţi 26 de comisari europeni, vor decide săptămâna viitoare dacă vor înainta propunerea „suspendării” și către statele membre. Decizia finală va reveni Consiliului în luna decembrie.

Suma de 7,5 miliarde de euro reprezintă 5% din PIB-ul Ungariei estimat pentru 2022, scriu cei de la România TV.

PNRR, și el în pericol

Pe lângă suma de 7,5 miliarde de euro pe care riscă să o piardă, Ungaria „se luptă” cu autoritățile de la Bruxelles în ceea ce privește plăţile din Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care presupun subvenții de 5,8 miliarde de euro.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, în luna septembrie.

Însă, dacă guvernul de la Budapesta nu obține acordul de la Bruxelles până la finalul anului, 70% din fonduri s-ar pierde. Pentru a duce la bun sfârșit acest proces, guvernul maghiar condus de Viktor Orban a decis să implementeze în cele din urmă condiţiile puse de Comisie privind reformele pentru întărirea independenţei sistemului judiciar. Acestea vor trebui să fie adoptate până în martie 2023, pentru că ca banii să fie transferaţi.

De asemenea, în ultimele luni, Ungaria a adoptat mai multe măsuri anticorupţie, pentru a încerca să îndeplinească cerințele Bruxelles-ului. Una dintre reforme prevede ca numirile în posturile cheie ale sistemului judiciar să treacă prin Consiliul Naţional Judiciar. În plus, Executivul nu va mai putea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională, „aleasă politic”, în timp ce Curtea Supremă nu va mai putea să îi împiedice pe judecătorii ungari să consulte Curtea de Justiţie a UE, scriu cei de la Digi24.

Ungaria apelează la șantaj

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a susținut marți că premierul ungar Viktor Orban practică un șantaj la adresa UE. Joi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, va fi votată o nouă rezoluție referitoare la situația statului de drept în Ungaria și condiționarea alocărilor financiare către Budapesta.

„Viktor Orban mai bagă puțin bățul prin gard, sperând că poate să șantajeze UE să-i deblocheze banii din PNRR. Viktoraș, tată, e clar pentru toată lumea că ești marioneta lui Vladimir Putin în Europa Unită. Dacă porți fulare cu «Ungaria Mare» nu impresionezi pe nimeni, să știi, poate mai sună Vladimir să te mângâie pe cap, dar altceva nu primești de la lumea civilizată”, a precizat Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

„Ca să înțelegeți de unde «curajul» lui Orban: în această sesiune plenară de la Strasbourg, mai exact joia asta votăm o nouă rezoluție a Parlamentului European referitoare la situația statului de drept în Ungaria și condiționarea alocărilor financiare către Ungaria, prin PNRR, de garanții cu privire protejarea bugetului UE.

Vrând să forțeze mâna UE să-i dea banii – șantaj se cheamă în limbajul de specialitate – Viktor Orban spune NU la sancțiunile pentru Rusia, spune NU ajutorului pentru Ucraina, spune NU cum îi transmite șeful de la Moscova să spună, doar-doar o să mai închidă UE ochii la corupția, rasismul, extremismul lui Viktor Orban și-al partidului său”, a mai adăugat europarlamentarul român.